Nå går vi inn i en av de mest økonomisk utfordrende tidsrommene for norske husholdningers økonomi, og det er naturligvis julen og innhandlingen av gaver vi snakker om.

Dette har mer eller mindre tatt overhånd og det er mange som sliter med å få endene til å møtes på grunn av et massivt julegavepress, og slik skal årets fredeligste høytid naturligvis ikke være.

Et slitsomt press

Mange forbinder julen som en tid med økonomisk press fremfor en tid da man skal kunne slappe av og hygge seg med barn, familie og venner. Utviklingen har vært slik i en årrekke og kravene til julegaver og hva som forventes av oss i så måte har på mange måter blitt uholdbar og rett og slett ubehagelig for svært mange her i landet.

Forventningene er skyhøye og kanskje spesielt har gavene til barna våre blitt noe som er vanskelig å håndtere for mange husholdninger. Det er nærmest et allment krav om at tusenlappene skal flagre når det skal handles inn til jul og dette er det rett og slett ikke alle som har råd til, og det er kanskje på tide å ta et lite oppgjør med det vanvittige presset som eksisterer.

Det går an å snakke med barn og voksne!

Å jekke ned forventningene er et fint sted å starte. Det går an som voksne å snakke med hverandre og det går også an å snakke med barna våre. Vi lever i et samfunn hvor det er dyrt å leve og mange sliter med kostbare billån og huslån, og da kan julefeiring bli en økonomisk belastning hvor man får en bakrus i flere måneder etterpå som ikke er spesielt hyggelig.

Fokuset er på feil sted, og i stedet for at vi skal rette blikket mot noen deilige fridager hvor vi kan kose oss med familie og venner så stresser vi rundt for å finne gaver vi strengt tatt ikke har råd til. Det er nok mange som føler at de må kjøpe bare for å kjøpe og allerde da er man på villspor, og dette gjelder spesielt for gaver mellom voksne. De aller fleste har det de trenger og de som ikke har det foretrekker nok å kjøpe det selv. Da er det faktisk koseligere å få et glass syltetøy som er hjemmelaget og et koselig julebrev, eller en en kurv med gode oster og litt kjeks – holder ikke det kanskje?

Og hva med julekalenderen?

Som om ikke julegavene er tilstrekkelig så skal det selvfølgelig være julekalendere også. Og ikke hvilke som helst kalendere: det skal være pakkekalendere! Med gaver hver dag frem til og med jul. Smykker, øredobber, ringer, fotballkort, sokker, blyanter, penner og mer til. Dette er faktisk ganske kostbart, men det ‘verste’ er muligens at det tar bort litt av magien med julen. Er det greit med pakker hver eneste dag eller holder det kanskje med en enkel sjokoladekalender?

Mange voksne føler seg som sagt nokså presset og barna har kanskje urealistiske forventninger om dette, men flere vi har vært i kontakt med har altså valgt å gjøre det enklere i år, og det tror vi er smart. Har man for eksempel tre barn i husholdningen som hver dag frem til og med julaften skal få en gave til 10 kroner så blir det store beløp til slutt. Tre gaver om dagen i 24 dager blir 720 kroner. Koster gavene 20 kroner så blir det 1440 kroner. Hva får man egentlig for 20 kroner? Man får en del nips som blir liggende og ta plass og som sannsynligvis aldri blir brukt igjen. Dette er bruk og kast på sitt aller verste.

La julen få tilbake litt av roen og freden, og fokuser på mat og litt snop og kanskje aller viktigst: kvalitetstid med familien.