Bitcoin så dagens lys i 2009 og er en av de mest fascinerende økonomiske hendelsene som har inntruffet i moderne tid. Det er langt i fra alle som har kjennskap til hva Bitcoin egentlig er og vi skal derfor gjøre et forsøk på å forklare valutafenomenet her.

Når alt kommer til alt så handler Bitcoin om økonomisk frihet og muligheten til å gjennomføre enkle betalinger, og ett av hovedpoengene med valutaen er at det ikke er noen sentrale myndigheter som kan påvirke verdien slik som med en vanlig valuta.

En enkel innføring

Bitcoin er enkelt forklart en 100% digital og desentralisert valuta og hadde altså som nevnt sin spede start i 2009. En desentralisert valuta som dette betyr kort og godt at en sentralbank i et land ikke kan produsere nye penger og heller ikke kan påvirke valutaen på noen som helst måte.

Hovedtanken bak valutaen er at man skal kunne overføre betalinger fra person til person uten at man skal være nødt til å gå gjennom et mellomledd (en bank). Dette medfører at transaksjoner av penger går mye raskere enn om man skulle overført penger på tradisjonelt vis. Man får også en høyere grad av anonymitet og svært lave transaksjonskostnader.

Mengden med Bitcoins på markedet skal stoppe på 21 millioner BTC, noe som er interessant ettersom dette vil fjerne problemer knyttet til inflasjon. Bitcoins produseres ved at brukerne kan utføre såkalt ‘mining’.

Kritikken har vært omfattende mot Bitcoin i årenes løp og valutaen har ofte blitt omtalt som fiktiv og oppblåst. Verdien av valutaen har da også variert kolossalt og det er ingen tvil om at det er en ustabil og risikabel investering. At man får en stabilisering av valutaen er derfor avgjørende at den skal kunne ha en funksjon.

Slik skaffer du deg Bitcoins

Hvis du har et ønske om å prøve den digitale valutaen er du avhengig av først å skaffe deg en ‘lommebok’. Denne kan du opprette på din egen PC eller gjennom en tjeneste på nett som kan tilby dette, og dette vil gjøre deg i stand til å selge eller motta Bitcoins, samtidig som du har oversikten over dine overføringer.

Hvis du skal selge noe og ønsker betalt i Bitcoins finner man en adresse som kjøper skal benytte for å overføre penger. Denne overføringen vil ta kun 10 minutter, og er altså en av hovedfordelene med valutaen.

Når du skal kjøpe Bitcoins må du finne deg en markedsplass som tilbyr dette. Da kan du både selge og kjøpe valutaen med andre brukere og dette gjøres ved hjelp av bankoverføring. Du sender da Bitcoins direkte til lommeboken din og kan dermed starte bruken. Prisen for en Bitcoin er i skrivende stund omlag 270 dollar – altså rundt 2200 kroner. Du kan naturligvis kjøpe for mindre beløp enn dette.

Ønsker du mer kunnskap om Bitcoin anbefaler vi den omfattende innføringen du finner her.