Har du mottatt purring på årsavgiften til bilen din? Da er det på høy tid å betale, for hvis du venter kan det fort bli kostbart for deg.

Det er Skatteetaten som sender ut purringene i disse dager, og hvis du unnlater å betale enda engang kan du fort havne i vansker.

Det var i februar at etaten sendte ut totalt 3,7 millioner krav om betaling av årsavgift og fristen for å betale var den 21. mars. Totalt sett tar staten inn over 10 milliarder kroner på årsavgiften, men fortsett er det 322.000 krav som ikke er betalt. Andelen av kravene som nå har gått til purring har steget fra 8,4% i 2015 til 8,66% i år – altså bare en mindre endring.

Det er i Sogn og Fjordane vi finner de beste betalerne i landet, og der betalte hele 93,5% årsavgiften i tide. I Finnmark står det litt dårligere til med betalingslysten og der er det faktisk 10,9% som nå kan vente på en purring i postkassen.

Purringene som nå sendes ut har en betalingsfrist som er satt til 4. mai, og inkludert i denne regningen finner du en tilleggsavgift. Som vi vet er staten en av de hardeste kreditorene så det er ikke spesielt billig å ha få purregebyr fra den kanten.

Hvis du unnlater å betale på nytt vil kravet sendes over til Statens innkrevingssentral, og de vil kreve inn beløpet fra den personen som sto som eier av bilen den 1. januar i år. Kort fortalt: betaler du ikke nå vil du bli trukket i lønn eller trygd for at staten skal få sine penger.

I tillegg: hvis avgiftene ikke er betalt innen fristen vil du som eier motta et vedtak om at bilen er besluttet avskiltet i juni, og dette skjer ved kontroll.

Synes du årsavgiften er for dyr? I så tilfelle anbefaler vi at du legger til side penger i god tid i forveien slik at regningen ikke kommer som en overraskelse på deg. Husk også at det kommer mange andre utgifter i den første delen av året, så her er det best å være føre var og ha en godt planlagt økonomi!

En god økonomi kan planlegges på en enkel måte, og deriblant ved å lage et budsjett. En budsjettmal finner du på denne siden, og den er gratis og kan lastes ned.

Det handler kort og godt om å legge inn alle utgifter og inntekter i løpet av én måned, og tilpasse bruken etter dette. Man kan også legge inn litt ekstra utgifter slik at man får litt penger til overs hver måned som man kan spare og ha i bakhånd. Å ha en økonomisk buffer som dette er smart, og vitner om god økonomisk forståelse.