Dagen i dag ligger an til å bli blodrød på Europas børser, og en nattsvart utvikling i Asia samt fallende oljepriser får skylden for dette.

Vi fikk altså en skikkelig skrell på de asiatiske børsene og med en oljepris som falt tilbake fra positive tall i går, vil dette garantert få en stor innvirkning på utviklingen på de europeiske børsene i dag.

Dystre spådommer

De aller fleste europeiske investorene gruer seg til børsene åpner og alt ligger virkelig til rette for at vi får knallrøde tall når bjellene ringer. Man forventer fall i både DAX, CAC 40 og FTSE 100 i henholdsvis Frankfurt, Paris og London, og nedgangen vil bli merkbar. Som sagt er det fallende oljepriser og kraftige fall på de asiatiske børsene som er hovedårsaken til de dystre spådommene.

Nikkei-indeksen falt med markante 3,7%, mens Topix-indeksen også gikk tilbake 3,7%. Også Hang Seng-indeksen i Hong Kong falt betydelig og gikk ned med 3,6%, og dette er det laveste nivået på nærmere 4 år!

I natt ble den amerikanske lettoljen solgt for under 28 dollar pr. fat og lavere enn dette har ikke prisene vært på 12 år. Fallet i prisene kommer som et resultat av at det internasjonale energibyrået i går kom med uttalelser om at markedet ville ‘drukne i olje’ frem mot slutten av 2016. I skrivende stund handles et fat Nordsjøolje for 28,17 dollar, og det er ikke langt unna 27,67 dollar pr. fat som vi opplevde på mandagen.

Bear-marked i Japan

Det kraftige børsfallet i Japan har ført til at mange betegner børsen som bearish, eller et bjørnemarked, og dette betyr på finansspråket at trenden rett og slett peker kraftig nedover. Denne definisjonen oppnås som regel når en indeks har falt med 20% i løpet av få måneder, og Nikkei-indeksen har nå falt 18% de siste to månedene.

Når markedet er bearish vil skepsisen og nervøsiteten dominere, og dette betyr at stemningen blant investorene vil være med på å sette fart på en utvikling som allerede er dårlig. Et bear-marked er mer alvorlig enn en korreksjon, som kan betegnes som en mer kortvarig nedtur.