Husk på dette når du skal kjøpe din første bolig

Når man skal kjøpe sin første bolig er dette et viktig steg i livet, ikke minst økonomisk, og det er en rekke ting man må tenke over før man går til det store steget.

Husk på at boligkjøpet alltid skal være positivt, men samtidig må man være klar over at det er en rekke elementer som må tas i betraktning, noe som kommer frem i en artikkel på BoligMani.no, og det er akkurat det vi skal se på i denne artikkelen.

Hvor skal du bo?

Det er stor aktivitet i boligmarkedet, og det er mange som er ute etter sin første bopel. Det første man naturligvis må ta stilling til er hvor man kunne tenke seg å bo. Tenker du å skaffe deg noe som ligger sentralt til, eller går det greit om omgivelsene er litt mer rolige? Her må du tenke på hva som er best for din hverdag, men samtidig være klar over at man sjeldent får både i pose og sekk. Skal du bo sentralt vil dette kanskje medføre høyere priser og definitivt mer støy enn om du finner et roligere sted utenfor de mest sentrumstette områdene. Hvordan er tidsperspektivet ditt? Tenker du å bo der kun som student, eller er du i etableringsfasen og ute etter noe mer langsiktig? Å tenke over disse spørsmålene kan være en god start, og kanskje sette deg på sporet etter noe.

Budsjettet ditt/deres

Hvor mye penger har du/dere å rutte med? Dette er et viktig spørsmål som vil legge føringer for hvilken bopel du kan forvente deg å få. Husk at et lån vil ha en betydelig innvirkning på din privatøkonomi og at du skal være i stand til å betjene dette og allikevel kunne leve et liv hvor hver krone ikke skal behøves å vendes. Lånerenten kan også stige eller noe annet uventet og kostbart kan inntreffe, og derfor bør også en buffer være på plass. Tenk ‘føre var’ når det gjelder akkurat dette. Selv om rentene er gunstige i dag kan situasjonen plutselig være en helt annen om 5-10 år. Få hjelp av banken og finn ut om du tåler et rentehopp på 4-5%.

Du skal trives!

Det tredje punktet som selvsagt skal være med i vurderingen er din egen trivsel, og i det legger man at du virkelig skal like den boligen du finner deg. Selve boligen må naturligvis tas skikkelig i øyensyn, men ta også en kikk på nærmiljøet rundt for å se om dine kriterier oppfylles. Som sagt får man ikke i pose og sekk bestandig, så for å oppfylle noen krav kan det være nødvendig å fire på noen andre.

Vær også oppmerksom på at boligen overtas i den stand den var i da du var på visningen, så hvis du har gått glipp av noe så bærer du ansvaret for dette selv. Prospektet du får hos megleren er et juridisk dokument som du er pliktig til å sette deg skikkelig inn i, og dette er noe nordmenn flest har en tendens til å slurve med. Ting som står i prospektet kan du ikke klage på i etterkant, og hvis det er noe som er uklart i det som kommer fram der skal du kontakte megleren for å få det avklart. Slike uklarheter kan det lønne seg å få skriftlig på mail i etterkant av visningen slik at du har det dokumentert.

Når budet skal legges inn

Når du endelig har funnet ditt foretrukne objekt er det på tide å legge inn bud, og da er det viktig at du har ditt finansieringsbevis fra banken klart før budrunden starter. Har du ikke en slik finansiering på plass, er du nødt til å legge inn et forbehold om dette, men du står ansvarlig for de budene du legger inn – uansett om finansieringen er på plass eller ikke. Hvis du skulle få et tilslag i et slikt tilfelle, men ikke får lån, vil selger måtte gjennomføre et såkalt dekningssalg hvor kostnadene til megler tilfaller deg. Et eventuelt tap som selger måtte lide som følge av en lavere salgssum blir også en kostnad som du må ta, så da er det ingen tvil om at finansieringen skal være på plass før budrunden starter.

Du skal også finne en øvre grense som du skal holde deg til og som du føler deg komfortabel med, for når budkrigen starter er det fort gjort å bli revet med. Hold hodet kaldt og ikke tenk med hjertet. En økning på 30.000 kroner er ikke ‘bare 30.000 kroner’, for det kommer fort et nytt slik beløp på bordet, og før man vet ordet av det så galopperer pengene avgårde.

Lykke til!