I så fall er du langt i fra den eneste her til lands, men Finanstilsynet er skeptisk til at kunder får tilbud om økt kredittramme på sitt kredittkort uten å ha søkt om det.

Finanstilsynet slapp i dag en pressemelding hvor det tydelig kommer frem at de er meget skeptiske til den rådende praksisen hvor utstederne av kredittkort øker kredittgrensen til kundene uten at de selv har søkt om det, eller avtalt det på noen annen måte.

De slår også fast at økningene som tilbys som regel er svært signifikante og gjerne fra 5.000 kroner til 20.000 kroner – og kanskje enda mer. Det kommer også fram at hvis kunden kun ønsker å ha beholde den eksisterende kredittgrensen så blir det opp til den selv å ta kontakt med banken og få dette ordnet.

I pressemeldingen står også følgende å lese:

– Kredittkort kan være nyttige å bruke i flere sammenhenger, men det er viktig at kunden er klar over at hvis ikke hele beløpet på fakturaen betales innenfor den rentefrie perioden, er denne type kreditt svært dyr, ofte med en årlig rente på over 20 prosent. Det er derfor også viktig at kunden selv har kontroll med hvilket kredittbeløp som maksimalt kan trekkes på kortet. Derfor skal dette avtales mellom kunden og kredittkortutstederen og ikke endres uten kundens medvirkning, skriver tilsynet i pressemeldingen.

Hva er nyttig med slike kort?

Det er flere ting som er nyttig ved bruk av kredittkort, og spesielt med tanke på forhåndsbetalinger og reiser i utlandet vil man kunne dra god nytte av slike kort. Har du for eksempel kjøpt en konsertbillett på forhånd og betalt med kredittkort, er du sikret at du får pengene dine tilbake hvis konsertarrangøren går konkurs eller noe annet uforutsett som sørger for at du ikke får nyte godt av tjenesten du har betalt for skulle inntreffe.

Dette kan du imidlertid lese mer om på våre sider om kredittkort.