Det skal bli vanskeligere å få slike regninger i fremtiden, for nå tar i hvert fall Google affære etter å ha fått påpakning fra EU-kommisjonen.

Også andre tilbydere av spill-apper har fått beskjed om å skjerpe seg på dette området, Apple inkludert, men så langt er det bare giganten fra Silicone Valley som har etterkommet kravet.

Tryggere betalingsløsninger

Google har som sagt etterkommet kravet fra EU-kommisjonen og det danske Forbrukerombudet, og følger opp ved å gjøre app-betalingene sine langt tydeligere enn hva de er i dag. Målet er helt åpenbart: man skal unngå at foreldre ender opp med sjokkerende høye regninger etter at barna mer eller mindre ubevisst har brukt spill og apper hvor de har klart å bruke penger.

Kravene som kommer fra kommisjonen retter seg blant annet mot de spillene som markedsføres som kostnadsfrie, og at det ikke skal være mulig at skjulte utgifter i disse appene rammer forbrukerne. Oppfordringer til kjøp i selve spillene skal heller ikke være tillatt. Selv om Google har begynt jobben med å etterkomme kravene, pågår sakene med Apple fremdeles, melder Hegnar.no

Ikke fullt så gratis

Det største problemet med de systemene som eksisterer i dag når man skal kjøpe apper, er som nevnt at spill som i utgangspunktet er gratis faktisk har lagt opp til at det skal kjøpes andre tjenester når man er inni appen. Dette resulterer som sagt i at foreldrene kan få meget høye regninger etter at deres barn har lastet ned de såkalte gratisspillene.

I følge forbrukerombudet i Norge, Gry Nergård, har de som tilbyr slike produkter et soleklart ansvar for at rettighetene til forbrukerne ivaretas og respekteres. Hun har et håp om at forhandlingene med Google vil føre til færre problemer når de store regningene dukker opp etter at barn har kjøpt produkter i appene.