Mediene tuter oss ørene fulle om at vi går inn i tøffere økonomiske tider, og vi har fått ettertrykkelig beskjed om at gullalderen i norsk økonomi er et tilbakelagt kapittel. Det er derfor på tide å ta en kikk på egen pengebruk og identifisere hvor de største unødvendige utgiftene ligger, for nå er det på tide å begynne å legge til side litt ekstra til den dagen vi har behov for det.

Hverdagen vår er full av utgifter som i beste fall kan kalles for unødvendige, og her får du noen råd om hvordan du kutte ned på noen typiske slike kostnader.

1.Snacks og drikke fra kiosk/bensinstasjon

Handle så lite som mulig fra både kiosker og bensinstasjoner ettersom prisene her er betydelig høyere enn i vanlige matbutikker. Når man betaler for bensin på en stasjon er hele butikken rigget slik at de skal tjene penger på mersalg. Derfor finner man gjerne snop- og snackshyller og små frysebokser/fryseskap med brus i nærheten av kassen, og dette er et helt bevisst begrep fra butikkens side. Betal for drivstoffet ditt og magasiner/aviser og forlat lokalet uten å handle noe annet der. Alt som kan relateres til mat skal kjøpes på en matvarebutikk for der er det mye å spare. Småhandling er kostbart!

helseprodukter

2. Skjønnhets- og helseprodukter

I stedet for å bruke massevis av penger på å tilpasse oss et ofte misforstått skjønnhetsideal i dagens samfunn har vi mennesker meget godt av å begynne å akseptere oss selv som vi er. Det pøses ut med kosmetiske produkter og helseprodukter som har en tvilsom effekt men garantert en høy prislapp, og det er ingen tvil om at mange av disse produktene gjør oss mer vondt enn godt. Selv om et kosmetikkfirma reklamerer for stadig lengre øyevipper ved å bruke deres mascara er det ikke nødvendigvis slik at dette stemmer overens med virkeligheten, og det er heller ikke sikkert at det kosttilskuddet du har spist i fire måneder vil øke forbrenningen din – selv om det er chili i det!

3. Nye klær

Man trenger ikke å kjøpe nye klær hver eneste måned når man etter alle solemerker allerede har klesskapene fulle av klær som det knapt nok vises at er brukt. Er man av dem som handler klær hver måned kan det enkelt og greit lønne seg å kun gjøre dette hver andre eller hver tredje måned, og når man får intervallene på denne shoppingen ned vil også pengeforbruket gå ned. Det er også mange som sverger til å kjøpe klær brukt og i byene rundt omkring i landet finnes det mange second-hand butikker med fullt brukbare klær. Folk kvitter seg svært ofte med sine klær før de er synlig utslitt og du kan derfor gjøre gode kjøp hvis du er på utkikk.

4. Finn billig overnatting

At vi er glade i å reise er en dårlig skjult hemmelighet, men det er også et faktum at vi bruker nokså mye penger unødvendig på dyr overnatting. Det finnes flust med nettsider som assisterer oss med å finne så gode tilbud som mulig og her kan vi nevne TripAdvisor, Hotels.com og flere andre. Har du forresten prøvd Couchsurfing eller husbytte når du er ute på reise? Husbytte har lenge vært populært og du kan bytte hus med en familie i sommerferien over hele verden!

5. Filmer, bøker og media

Underholdning i form av filmer og bøker har bestandig vært populært og det har gått noen kroner på dette opp i gjennom årene. Nye bøker koster mye penger og det samme kan man si om filmer. Har du noen gang tenkt på å utnytte det lokale biblioteket ditt i større grad? Husk at man både kan låne helt nye filmer og bøker der, og det man ikke finner der kan bestilles fra andre biblioteker. Dette er en meget gunstig ordning for lommeboken din og bor man i en by har man nærmest en uttømmelig kilde til underholdning der. Ønsker du allikevel å støtte en artist eller forfatter har du naturligvis muligheten til det, men du trenger ikke å eie alt som gis ut av alle forfattere og musikere!
En tur innom Fretex eller en annen brukthandel vil også lønne for der finnes det nærmest hele bibliotek med både bøker og musikk.

6. Apper

Det finnes utrolig mange gratis apper til din telefon/nettbrett, og det hevdes at det er enklere å foreta impulskjøp på dingsene vi eier. Her er det rett og slett bare å ha ‘guarden’ oppe før du trykker på ‘Kjøp’. Let litt ekstra og du vil nok finne en gratistjeneste som lett vil erstatte det mange av betal-appene vil kunne tilby.

7. Den siste teknologien

Denne kjenner nok mange av oss igjen. Er du en av dem som simpelthen er nødt til å ha det nyeste av det nye innenfor teknologi rett og slett fordi det er det siste som har kommet på markedet? Her er det nok mange som ‘synder’ og som bruker store summer med penger hvert eneste år. De store elektronikkprodusentene lager hele tiden nye produkter og disse produktene dekker gjerne kunstige behov, og igjen vil dette føre til et økt forbruk i samfunnet. Husk imidlertid på at de siste teknologiske nyvinningene ofte lanseres før de største feilene med dem er oppdaget og før kostnadene er presset ned. Gjør et valg basert på å identifisere dine egentlige behov – å bare måtte ha det nyeste fordi det er nytt er ikke et egentlig behov som du behøver å dekke. Hvis du lever godt uten en smarttelefon, hvorfor skal du da kjøpe en nå?

8. Tv-og strømmetjenester

TV-pakkene vi abonnerer på hver måned er en stor utgift i løpet av året men naturligvis et tilbud man er nødt til å ha. Er du imidlertid sikker på at du har behov for de ekstra kanalpakkene som gir deg tilgang til sport, filmer og annen ekstraunderholdning som ikke er inkluderti basisabonnementet. Hvor ofte ser du for eksempel på engelsk fotball? Vil dette forsvare en pris på flere hundre kroner ekstra hver måned? Og i tillegg: abonnerer du på strømmetjenester som HBO, Netflix og andre lignende alternativer? Du har selvsagt sjansen til å se din favorittserie gjennom slike strømmetjenester, men når du er ferdig med den står ofte abonnementet passivt og drar penger ut av kontoen din.

Og hvis vi ser litt større på det: kanskje du skulle prøve å finne på noe annet fremfor å sitte og glane på tv-skjermen hver eneste kveld gjennom uka?

medlemsskap-treningssenter

9. Treningsstudioer

Dette er en klassiker blant de unødvendige utgiftene i Norge! Hvor mange har ikke i overmot i januar måned bestemt seg for å starte et ‘nytt og bedre liv’? For mange er det dessverre slik at det å betale for å få lov til å trene fungerer som en ekstern motivasjon, men dette er absolutt en kostbar affære – spesielt ettersom det ofte følger en bindingstid med slike abonnementer og at motivasjonen dessverre synker etter kort tid. Det ender sørgelig ofte med at man ikke trener samtidig som treningskjeden hver måned tapper penger fra kontoen din. Man trenger absolutt ikke å ofre en del av budsjettet for å få en sunt treningsregime, og er du virkelig motivert kan egentrening i form av løping og styrketrening være en vel så bra form for mosjon som et kostbart treningsstudio. Motivasjonen til å komme i bedre form må komme innenfra!

10. Dyre lån

Månedlige utgifter er en mare for de budsjettbevisste og derfor er det utrolig viktig å kvitte seg med disse så fort som overhodet mulig. Dette gjelder spesielt for de utgiftene som kommer med renter, og her kan vi trekke frem dyre lån, kredittkort, billån og lignende. I stedet for å spare penger på kontoen din skal du helle putte ekstra krefter inn på å nedbetale lånene dine så kjapt du kan. En veldig viktig huskeregel er å alltid plassere de ekstra pengene du måtte ha der hvor rentene er høyest.