Julestria har kommet over oss med full tyngde og både kredittkort og bankkort går varme i disse dagene. Lommebøker blir betydelig slanket og bankkontoer skrinne frem mot de utfordrende månedene som venter i både januar og februar.

Kjenner du deg igjen i denne problemstillingen? Da skal du vite at du ikke er alene, og det er kun én person som kan være med på å stoppe julegavehysteriet som hersker i denne tiden. Du!

Hva handler det om?

Julen har blitt en hemsko for mange norske husholdninger og både barn, unge og voksne er preget av en nærmest euforisk forventning til hva dette skal resultere i i form av gaver. Dette gjelder både hva vi ønsker å få og det vi føler vi må gi. Forventninger fungerer begge veier, og det er ingen tvil om at mange kjenner resultatet av akkurat dette på sin personlige økonomi.

Det er derfor 100% betimelig å stille seg spørsmålet: hva handler egentlig julefeiringen om? Hvorfor har den blitt slik som den er i dag hvor gavepresset nærmest har blitt ett av de aller viktigste kjennetegnene og elementene med feiringen?

Spørsmålet er naturligvis vanskelig å svare på, men det er liten tvil om at vår økonomiske situasjon gjennom mange år har gjort oss svært kjøpesterke og at forventningen i så måte har steget i takt med dette. Mange sitter nok med en følelse av at ‘jo, jula handler jo om å være sammen i høytiden, spise god mat og kose oss… men vi må jo kjøpe julegaver også!’ At vi er kjøpesterke gjelder imidlertid ikke alle, og det er mange norske familier med en anstrengt økonomi som føler at julen er svært belastende.

Vi sier dog ikke at man ikke skal kjøpe julegaver til hverandre, for det er faktisk en fin skikk og en god tradisjon å ha, men går det ikke an å tone ned litt på mengdene og kostnadene på presangene?

Butikkenes rolle

Landets butikker, i alle sine former og fasonger, har et meget stort ansvar for at ting har blitt som de er i dag. Listen legges skyhøyt for hva som er ‘en julegave’, og ikke sjelden reklameres det for gaver til flere tusen kroner – og dette er etter vår mening hårreisende priser å operere med for en presang all den tid man har mange å gi til. Har man flere å ta hensyn til vil man fort oppleve at de første månedene etter desember kan bli urimelig harde, og da er det faktisk på tide å si stopp.

En av Norges fremtredende elektrokjeder reklamerer med en varmepumpe til den nette sum av over 12.000 kroner, og da har man etter vår mening mistet grepet på hva julen handler om. At barna har vanvittige forventninger er heller ikke så merkelig ettersom de gjennom hele november og desember bombarderes med reklame på TV hvor dyre leker, spill og alt mulig annet presenteres som ‘de eneste’ alternativene. Klart de da blir skuffet hvis gavene ikke holder mål!

De voksens rolle – og ansvar

Så er det neste spørsmålet: hva kan vi gjøre? Det finnes mange løsninger, men man er nødt til å kjenne på seg selv hva det er man ønsker med jula. Hvis man føler at dette er en vanskelig tid hvor økonomien blir så belastet at det er et problem, så er man nødt til å ta tak som voksen. Det første man kan gjøre er å snakke med de andre voksne som man gir gaver til. En samtale om pengebruken i jula og hvor vanskelig det kan være økonomisk skal man ikke skamme seg over og slett ikke være redd for å ta opp – de som lytter er nesten garantert enige!

Det handler om å ta verdivalg og å fokusere på det som er viktig. De aller fleste av oss har det vi trenger i våre hjem, så hvorfor man for eksempel ikke bli enige om å begrense det til et beløp oppover? Hva med å si til sine foreldre, sine søsken og andre voksne i den nærmeste familien at vi ikke behøver å kjøpe gaver som overstiger 3-400 kroner? Dette er en veldig god løsning som gjør at man kanskje kan bruke kreativiteten en smule samt at man viser måtehold.

Da kan man kanskje heller legge ‘litt’ ekstra i potten til barna, men fortsatt ikke overdrive der heller. Barn er nemlig noen fornuftige skapninger som både aksepterer og forstår det aller meste her i verden.

Snakk med barna i forkant av julefeiringen og forklar at man ikke kan kjøpe så dyre gaver! Fortell om at pengene må gå til mye annet i huset, men understrek også følgende: ‘vi skal kose oss masse i jula og finne på mye moro sammen!’ Moro vil for barna vil gjerne være å finne på noe sammen med sine nærmeste, og dette skal man ikke undervurdere! Fokus på middager og sosialt fellesskap med mye vil gi både barn og voksne en ‘lunere’ opplevelse av julefeiringen og skape minner å se tilbake på.

Kutt gjerne også ut gaver til venner og bekjente som man egentlig ikke behøver å gi presanger til, og før du vet ordet av det har du lettet trykket betydelig for deg selv og din familie. Fokuser heller som nevnt på hygge, ro og avslapping mens jula pågår – for da begynner du kanskje å nærme deg løsningen på det som er ‘meningen’ med jula.

Finne fotfeste

Kort og godt handler det om å finne fotfestet og våge å sparke i fra – og kaste seg ut i debatten. Det handler om å tørre å ta tak og si i fra at jula handler om noe annet enn dyre gaver og en slunken bankkonto. Snakk med familien din og si rett ut at du/dere ikke har råd til å være med på denne galoppen og at dere synes det er fullstendig galskap. Det er en ærlig sak og noe man ikke skal være redd for å si fra om.

De gode verdiene du lærer dine barn er noe de drar med seg inn i voksenlivet sitt. Det er kun på denne måten man klarer å endre det systematiske overforbruket som hersker i dagens julefeiring, og dermed senke forventningene og presset forbundet med julen. Overfloden er enorm i Norge i dag og det er nesten litt ubehagelig å se hvor mye penger som går med til gaver.

Flytt fokuset over til hygge og tradisjoner med familien – og reduser fokuset på dyre gaver.