Nordmenn skeptiske til kjøp av feriebolig i utlandet

I løpet av de siste seks årene har prisen på ferieboliger lokalisert i Spania falt med hele 40-45%, og derfor er det helt naturlig at mange nordmenn har realisert denne drømmen.

I fjor og i år har en etterspørsel etter finansiering til kjøp av ferieboliger utenfor landets grenser hatt en oppgang på omtrent 20%, men ettersom kronekursen i det siste har falt i takt med oljeprisen har mange dratt i bremsene. Den norske kronen har blitt kraftig svekket mot euroen og når man nå må betale mye mer for en euro enn tidligere vil mye av gevinsten med å kjøpe i utlandet bli spist opp.

Tenker seg om

Siden juni i år har euroen blitt 20% dyrere og hele 30% dyrere siden januar, og det er derfor mange nordmenn som tar kontakt med banken og som er usikre i forhold til om de skal ta opp lån eller ikke. Som sagt vil mye av rabatten på boliger spises opp av at kronen er så svak som den er.

Bankene som driver med utlån til boligkjøp i utlandet regner med at aktiviteten vil bli redusert hvis dagens valutanivå vil holde seg.

Egenkapital

Mange av de som skal finansiere bolig i utlandet bruker DNB Luxemburg som bank og der kreves det en egenkapital på 30%. Finansieringen gjøres i euro men i tillegg tilkommer det avgifter på rundt 10%, så i praksis kreves det omtrent 40% egenkapital i norske kroner. Det har derfor blitt dyrere og dermed er det ekstra mange som tenker seg om én gang til.

Fra bankens side påpeker man at alt blir dyrere som følge av den svekkede kroner, og det inkluderer både fly og levekostnader. Fra bankens side sies det at om man skal kjøpe noe så skal pengene brukes på noe man virkelig har lyst på og som man skal bruke over lengre tid. Hvis man låner penger i den valutaen som boligen selges i vil man redusere risikoen.

Banken sier også at de forventer hyggelige boligpriser i ytterligere tre-fire år, men at man nok ikke skal veldig mye lavere enn hvor man ligger i dag. Imidlertid understrekes det at det fortsatt er svært mange usolgte boliger på markedet og det derfor vil gå noen år til før prisene vil stige noe merkbart.