Eiendomsmeglerforbundet kommer med en kraftig advarsel til unge boligkjøpere etter det siste rentekuttet. Frykten er at boligmarkedet skal bli hetere enn det allerede er, og de formaner nå unge mennesker mot fristelsen til å belåne seg over pipa når de skal kjøpe bolig.

Frykter større boligoptimisme

Bankene fulgte kjapt opp da sentralbanken satte ned styringsrenten for kort tid tilbake, men Norges Eiendomsmegerforbund (NEF) mener at renten burde stått på stedet hvil på grunn av frykten for en enda større optimisme i boligmarkedet – og frykten gjelder spesielt for Oslo-området.

Lederen NEF, Carl O. Geving har følgende kommentar å komme med:

– Styringsrenten har en svært sterk effekt på boligmarkedet. Nå frykter vi at folk vil gå enda lenger i budrunder og presse prisene opp ytterligere. Ikke gjør det med en gang du skal etablere deg. Ta heller det nest beste; aksepter litt lengre reisevei og litt lavere standard for å unngå å kjøpe for dyrt.

Han slår dermed iskald vann i blodårene på unge mennesker som ønsker å gå etter drømmeboligen den første gangen de skal inn på markedet.

Tøffere tider kan gi tap av inntekt

Forbrukerrådet ønsker også å kjøle ned den rådende optimismen i boligmarkedet og understreker at jobbsituasjonen til mange kan bli betydelig tøffere i fremtiden. Her trekker man fram at det er tap av inntekt som er den største utfordringen nå, ettersom man vet at ledigheten skal stige. Med et tøft arbeidsmarked vil det ofte være de unge som er mest utsatt. Er man ung og kanskje den som ble sist ansatt er man den første som må gå når de vanskelige tidene kommer.

Husk sparing

Her på ToppFinans er vi opptatt av sparing, og dette er spesielt viktig i dagens økonomiske situasjon. Når rentene går ned og boliglånene blir billigere er det ofte fristende for huseiere å bruke mer penger på forbruk. Man burde i stedet for opprettholde nedbetalingen på lånet på det samme nivået slik at man blir fortere ferdig med det. Noe annet som kan være smart er å sette pengene man sparer hver måned i et fond og tenke langsiktig sparing. Man kan da opparbeide seg en verdifull buffer som man kan benytte seg av når man har behov for det.