Denne uken er det nytt rentemøte i sentralbanken, og det er ingen tvil: alle forventer et kutt i rentene.

Det er med andre ord gode tider for de som har tatt opp boliglån, men én gang vil festen være over og da ligger det an til at 300.000 lånetakere vil få problemer med å betale gjelden sin.

Tror på stadig lavere renter

Både økonomer, analytikere og finansfolk som har en viss kjennskap til markedet forventer altså at Norges Bank senker styringsrenten på torsdag. Da vil vi faktisk få se et rentenivå som ligger på kun 0,50%!

1000 personer har blitt oppringt av Respons Analyse på forespørsel av Sparebank 1-gruppen, og her sier så mange som 8 av 10 at de forventer en lavere eller uendret rente i tiden som kommer. Vi er med andre ord skikkelige renteoptimister og det sier ekspertene at vi har all grunn til. På torsdag er det altså duket for et nytt rentekutt og da vil boliglånene våre bli enda billigere å betjene.

Men: vil slite med renteøkning

Pilene peker altså nedover og da er det svært få som tenker på hva som vil skje den dagen rentefesten er avsluttet. Undersøkelsen som vi refererte til over viser med all tydelighet at det er mange som vil få problemer med å takle et nivå på rentene som er å anse som mer normalt.

Hele tre av ti sier faktisk i den samme undersøkelsen at de ikke vil klare å håndtere et rentenivå som er på 5% eller mer. Fem prosent opp høres naturligvis mye ut, men faktum er at bankene er pliktige å vurdere om hver lånekunde kan tåle en oppgang som dette. Årsaken til at mange vil få problemer er sannsynligvis at vi venner oss til et lavt rentenivå og lave utgifter på rentene. Enda lavere renter vil etter all sannsynlighet føre til et økt forbruk fremfor en styrket privatøkonomi.

Det som kanskje er aller mest urovekkende er at så mange som 12% av de som har boliglån ikke vil tåle en renteøkning i det hele tatt, eller bare en marginal økning på 1%. Kort fortalt betyr det at rundt 300.000 mennesker som har boliglån vil få reelle og umiddelbare problemer den dagen rentene begynner å klatre oppover igjen.

Dette tallet er veldig høyt og det er betenkelig at dette er situasjonen all den tid vi har rekordlave renter her i landet.

80% av oss betaler både avdrag og renter på boliglånene våre, men blant pensjonistene er det faktisk slik at det er omtrent like vanlig å betale kun renter som renter og avdrag på boliglånet. Det er også slik at 50% av pensjonistene, altså de over 67 år, fortsatt har boliggjeld, mens totalt 2 av 3 voksne har lån. Under 25 år er det kun 20% som har boliglån.

Undersøkelsen viser også at halvparten av pensjonistene over 67 år fortsatt har boliggjeld. Totalt har to av tre voksne boliglån, mens det blant unge under 25 år bare er to av ti som har boliglån.