Bruk av penger når man er på feriereisen er et noe ullent tema for mange nordmenn, og i denne artikkelen gir vi deg derfor noen enkle tips som du kan dra nytte av når du er i utlandet.

Økonomisk kunnskap og det å vite hvordan man skal bruke penger når man er på ferie kan spare oss for nettopp mye penger og bryderier. Les videre for å øke din kunnskap om dette emnet.

Aldri veksle i Norge

Mange ønsker å bruke kontanter når de er på ferie i utlandet, og dette er naturligvis fullt forståelig, men ikke bestandig det smarteste. Problemet er bare det at man ved å veksle til lokal valuta valute her hjemme vil gjøre en betydelig dårligere handel enn om man venter med å ta ut penger til man er kommet frem til landet man skal feriere/reise til. Ta derfor kun ut nok penger slik at du har råd til litt mat og eventuell transport til hotellet ditt.

Valutakursen i Norge er veldig ofte høyere enn den lokale kursen som man skal benytte seg av, og dermed vil det lønne seg å vente med å gjøre de store uttakene til man er kommet frem.

Betal i lokal valuta

Når man bruker bankkortet i utlandet til å betale med vil man ofte komme i den situasjonen at man kan velge om man vil betale med lokal valuta eller norske kroner. Her skal man alltid velge lokal valuta ettersom det er butikken selv som bestemmer vekslingskursen. Faktisk kan man ende opp med å betale så mye som 10-15% mer for varen hvis man velger norske kroner fremfor lokal valuta.

Riktig kort til riktig bruk

Normalt sett vil det i enhver pengebok som befinner seg i utlandet være to forskjellige typer kort, og gjerne flere av hver type. Det vi snakker om er selvfølgelig et debetkort (ditt vanlige bankkort) og et kredittkort. Når man reiser utenlands skal man bestandig ha med seg begge disse kortene, og gjerne ytterligere et kredittkort i reserve.

Årsaken til dette er at de har sine forskjellige styrker når man befinner seg i utlandet. Når du skal ta ut penger i en minibank er det debetkortet ditt du skal bruke. Årsaken til det er naturligvis at det er mye billigere å bruke det. Når du skal bruke kort til å betale for deg enten du er på restauranter eller butikker er det kredittkortet som skal brukes. Dette er helt gebyrfritt, og du er også i langt større grad beskyttet hvis du skulle bli utsatt for svindel. Hvis du bruker kredittkortet så mye som mulig når handler får du også en atskilt ferieøkonomi, men da er det viktig at du har satt penger til side for å betale når regningen kommer.

Som vi sa i starten av artikkelen – selv om du ønsker å bruke kontanter er ikke dette nødvendigvis det smarteste, og faktisk er det flere eksperter som anbefaler at man bruker så lite kontanter som mulig av de årsakene som er nevnt ovenfor.

Oppsummert

Som du ser trenger det ikke å være så vanskelig å forholde seg til økonomi og pengebruk i utlandet, og i all hovedsak er det en tre-fire ting som gjelder:

1. Veksle så lite som mulig hjemme i Norge – vent til du er kommet frem
2. Betal bestandig i lokal valuta – det kan spare deg opptil 15%
3. Bruk det riktige kortet til de riktige tingene – og bruk så lite kontanter som mulig

Så våre andre artikler om kredittkort og andre økonomiske tips.