Eksperter på personlig økonomi bruker mye tid og energi på å få oss forbrukere til å ligge langt unna kredittkort – og med god grunn! Mange av oss misbruker dem og ender opp med dyr gjeld.

Men, i motsetning til hva man skulle tro; hvis du kan bruke et kredittkort på et ansvarlig vis kan du dra store fordeler av det, og akkurat dét skal vi kikke nærmere på i denne artikkelen.

Cash back

Cash back er et nymotens begrep som på mange måter har fått et stort oppsving i forbindelse med kredittkort. Kort og godt handler det om at du kan få penger tilbake når du bruker kredittkortet ditt til å gjennomføre kjøp. Denne cashback’en kommer i form av en prosentsats på alt fra 1-5% på dine kjøp, og det betyr at du får penger tilbake på kortet ditt tilsvarende den gjeldene satsen. Det finnes som regel en årlige grense på cashback-beløp på et kort, men det er gjerne snakk om at man kan tjene flere tusen kroner.

Billig bensin

Noen kredittkort gir innehaveren betydelige innsparingsmuligheter på innkjøp av drivstoff, og disse kortene er veldig lønnsomme hvis man bruker dem aktivt. Enkelte bensinkort har også cashback i tillegg slik at man kan få dobbelt avslag når bensinregningen betales med et slike.

Tjen poeng på flyging

Enkelte flyselskap gir deg bonuspoeng hvis du betaler flybilletten din med deres kredittkort. Disse poengene kan du senere bruke til å skaffe deg flybilletter til reduserte priser eller til og med helt gratis billetter. Hvis du er en hyppig passasjer å finne ombord i flyet er dette definitivt noe å vurdere.

Trygghet

Å betale med kredittkort gjør det enklere å unngå tap som følge av svindel, ettersom bruk av slike kort er spesielt regulert og beskyttet gjennom Finansavtaleloven. Hvis du blir utsatt for svindel når du har brukt det vanlige bankkortet ditt vil pengene være borte fra kontoen din umiddelbart, og dermed vil du få mye ekstraarbeid med å skaffe pengene tilbake og kanskje til og med problemer med å betale regningene dine. Skjer det samme med kredittkortet er det bankens penger som forsvinner, mens dine egne finanser er trygge på bankkontoen din. Det er bare å melde fra til kredittkortselskapet og deretter unngå å betale for de transaksjonene som har blitt gjort uten ditt samtykke.

Du har også en ekstra trygghet hvis du har brukt kredittkortet til å betale for en vare/tjeneste som du ikke har mottatt grunnet en konkurs. Du har da rett til å få alle pengene tilbakebetalt fra kredittyter, og dette kan du lese mer om her.

Rentefri periode

Når du gjennomfører et kjøp med bankkortet ditt trekkes pengene umiddelbart fra din konto, men hvis du betaler med kredittkortet har du fortsatt pengene på kontoen i enda et par uker frem til du får regningen for dine kjøp – for du må naturligvis betale for bruken din. Å beholde pengene så lenge på din egen konto kan gi flere fordeler, og for det første vil du kunne tjene litt ekstra på akkurat det. Husk at i Norge har kredittkortene en rentefri periode på 45-50 dager, og hvis du kan ha pengene dine stående på en rentekonto disse dagene vil det etter hvert kunne bli fine beløp. Når du betaler alt med et kredittkort trenger du heller ikke å overvåke kortsaldoen din i tide og utide for å sjekke om du holder deg på den rette siden av 0-tallet.

At kortene har en rentefri periode vil i praksis bety at du får et lån som ikke koster deg noe, og som du kan betale ned før rentene begynner å løpe.

Forsikring

Mange kredittkort inneholder muligheten til å kjøpe forsikringer, men det finnes også noen som gir deg gratis reiseforsikring, og dette gjelder hvis du betaler for din reise med kredittkortet. For at forsikringen skal være aktiv må du betale mer enn 50% av turen med det gjeldende kortet. Ikke alle kort har en slik forsikring, så hvis det er dét du er ute etter må du sjekke før du går til anskaffelse av kortet.

Universell aksept

Uansett hvor du reiser i verden vil et kredittkort enklere aksepteres som betalingsmiddel fremfor ditt vanlige bankkort. Hvis du skal leie deg en bil eller hotellrom i utlandet vil du som regel få det mye enklere hvis du betaler med kredittkortet ditt. Årsaken til dette er at både bilutleiefirmaer og hoteller foretrekker kredittkort ettersom det er enklere å belaste kunden hvis han har påført skader på bil/rom.