Det er ikke alle som har full kontroll over hva et betalingskort eller hvilken historie det har i Norge.

I denne artikkelen kan du på et lettfattelig vis få et innblikk i hva som ligger bak dette begrepet og samt hvor lenge disse kortene har eksistert i Norge. Du får også kunnskap om den enorme veksten det har vært i kortbruken de siste årene.

Dette er et betalingskort – kort fortalt

Et betalingskort er et kort i plast som man bruker når man skal betale for varer og tjenester når man ikke bruker kontanter. I all hovedsak kan vi si at det finnes to forskjellige typer betalingskort, og disse kalles for debetkort og kredittkort.

Betalingskortene blir ofte brukt i Norge i dag og de plassene hvor slike kort kan brukes kalles i følge Wikipedia som oftest for brukersteder. De vanligste betalingskortene i Norge i dag er bankkort og Visakort, og mens bankkort er rene debetkort er 1 av 10 Visakort det samme. Når man utfører korttransaksjoner i Norge i dag foregår det meste av flyten av penger gjennom Bankenes Betalingssentral.

Bruken av kort har også eksplodert på nett, og stadig flere går til innkjøp av varer og tjenester via forskjellige brukersteder her. Den sterke globaliseringen og den enorme rekkevidden netter har sørger for at vi kan få tak i så nær sagt alt mulig ved å bruke betalingskort til dette.

Historisk sett

Det første kredittkortet som kom til Norge var det klassiske American Express-kortet. Dette kom på det norske markedet så tidlig som på begynnelsen av 1970-tallet, mens VISA fulgte etter i 1977. I løpet av noen få år fantes det godt over en halv million VISA debetkort og kredittkort i Norge, men da mente VISA Norge at det ikke var særlig realistisk å få utstedt så mange flere kort.

Så feil kunne man faktisk ta og i dag finnes det rundt omkring 4,5 millioner slike kort i Norge. Når det gjelder kredittkort finnes det ca. 2,4 millioner slike i Norge i dag og disse er i all hovedsak utstedt av VISA og MasterCard. De øvrige som utsteder slike kort er Diners Club og American Express.

I verdenstoppen i kortbruk

Som vi allerede har nevnt så brukes betalingskortene flittig i Norge, men at vi ligger helt i verdenstoppen hadde du kanskje ikke trodd? Sammen med Island er vi verdens beste kortbrukere og tilbake i 2007 ble betalingskortet anvendt til å kjøpe for hele 345 milliarder kroner, og siden den gang har det bare eksplodert,

I 2013 gjennomførte nordmenn nesten 1,5 milliarder kortkjøp og omsetningen landet på svimlende 529 milliarder kroner!