En real oppussing av hjemmet kan være en fantastisk måte å gjøre eiendommen til en bedre plass for deg og din familie å bo på, samtidig som man øker verdien betraktelig – man slår med andre ord to fluer i en smekk!

Selv om det å gjøre forbedringer og utbedringer av ditt nåværende hjem som regel er billigere enn å skaffe en større, nyere eller bedre bolig, så vil et oppussingsprosjekt uansett innebære betydelige utgifter rent økonomisk sett. Om det er et nytt kjøkken du er ute etter, en reparasjon av taket på huset ditt eller utbygging som vil gi deg flere kvadratmeter, så vil dine valg koste penger og disse pengene må du etter all sannsynlighet låne.

Et forbrukslån kan man bruke til akkurat det man vil, og det å investere i en verdioppgradering av boligen kan faktisk vise seg å være god butikk. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan forbrukslån kan brukes som lån til oppussing, samt at vi belyser både fordeler og ulemper med dette.

Forbrukslån til oppussing? Fordeler?

Et forbrukslån uten sikkerhet gir deg muligheten til å låne opptil 500.000 kroner med en nedbetalingstid på opptil 15 år – litt avhengig av hvilket produkt du søker på. Slike lån kan brukes til det man vil, og alle som har et hjem vet at det å låne penger til oppussing er nærmest for dagligdags å regne.

Forbrukslån får tildels mye kritikk i mediene, men er man bevisst og bruker slike lån til oppussing har man investert i en verdi og vil dermed sitte igjen med en med noe konkret etterpå. Noe helt annet er det hvis man sløser bort lånet på flyktige ting som forbruk, ferier, shopping og så videre.

En annen fordel med dette lånet er at du enkelt kan tilpasse nedbetalingstiden til din personlige økonomi, og dermed få faste avdrag over en gitt periode. Finn ut hvor store ekstra utgifter du har muligheten til å betjene hver måned, og sett det som en grense når du skal søke om ditt oppussingslån.

Velger du en kort nedbetalingstid vil dette naturligvis føre til lavere totalkostnader, men et større trykk hver måned. Forbrukslånene er imidlertid slik at du kan velge en lengre tidsramme hvis det er ønskelig slik at du totalt sett betaler mer, men får mindre utgifter pr. måned. Husk også at flere tilbydere gir lånetakerne muligheten til å få avdragsfrie måneder og til og med avdragsfrie år i tider hvor man har et slikt behov.

Ulemper med slike lån til oppussing

Naturligvis er den største ulempen med å bruke et forbrukslån til oppussing selve rentenivået. De fleste som pusser opp refinansierer og låner penger i samme bank hvor de har huslån, men det er ikke alle som har denne muligheten. Uansett vil de da kunne benytte seg av et forbrukslån, men prisen for dette blir at renten er høyere.

Årsaken til at rentenivået på et forbrukslån er høyere enn et tradisjonelt boliglån er at dette lånet er usikret. I praksis betyr det at banken ikke har noen sikkerhet for de pengene de låner ut, og dermed må de sikre seg på en annen måte; nemlig ved å øke rentenivået.

Vær også oppmerksom på at din kredittscore vil ha stor innvirkning på hvilken rente banken vil tilby deg. Har du en historie som dårlig betaler vil dette kunne gi deg økte renter og følgelig et dyrere lån, samt at det maksimale lånebeløpet du kan motta vil reduseres. Kredittscore omhandler en sjekk av din inntekt, betalingshistorie, forventet betalingsevne, betalingsanmerkinger, inkassosaker og flere andre momenter. Har du betalingsanmerkninger kan du risikere at du ikke kan motta et lån som dette.

Andre alternativer til oppussing

Hvis du befinner deg i en situasjon hvor du er fraskåret fra å motta et lån enten grunnet dårlig kredittscore eller andre ting, vil det være nødvendig å se på andre løsninger – og de finnes!

Alt etter behovet for penger så kan et privat lån være en mulighet, men da innenfor rimelighetens grenser. Her snakker man om lån i kanskje 100-200.000 kronersklassen, og da fortrinnsvis fra familie/venner. Her skal man imidlertid trå meget varsomt ettersom mislighold av slike lån fra din side kan ødelegge både familie- og vennskapsbånd. Rentene på slike lån er ofte meget gode. Har man muligheten til det kan også forskudd på arv være et alternativ.

En annen mulighet er å låne penger fra din arbeidsgiver, noe som formaliserer det hele noe mer, og som fortsatt vil kunne gi meget gode renter. Her kan man ordne det slik at man trekkes direkte av lønnsslippen slik at man slipper å forholde seg til ekstra regninger i postkassen hver måned.