Det finnes mange av oss som skylder penger på ett eller flere kredittkort eller som har andre kredittlån solid plantet i vår økonomiske hverdag. Hvem har vel ikke vært på en utenlandstur og dratt kredittkortet litt for heftig, samtidig som man skal betale ned det splitter nye TV’et som man har kjøpt gjennom en handlekonto? Hvis hverdagen din er slik kan det oppleves som vanskelig å holde kontrollen og hvis du ikke begynner å slurve med betalingene havner du i trøbbel fortere enn du aner.

Gjeldsproblemer som dette kan man imidlertid gjøre noe med, og å konsolidere, eller slå sammen gjelden kan være et nyttig grep. Å samle din gjeld i ett lån slik at du du kun har én betaling å forholde deg til hver måned vil strømlinjeforme din økonomiske hverdag umiddelbart og du kan gjenvinne kontrollen over pengeflyten din.

I denne artikkelen får du et lite innblikk i hvordan denne praksisen fungerer samt hvorfor grep som dette kan hjelpe deg med å få økonomien din i normal gjenge igjen.

Hva er gjeldskonsolidering?

Som vi allerede har nevnt så handler gjeldskonsolidering, eller refinansiering av gjeld, om å flytte alle sine lån, eller i hvert fall en betydelig del av dem, over i ett større lån. Du kan dermed fjerne dyr kredittkortgjeld og andre lån ved betale dem ned med et nytt lån som har bedre betingelser. I stedet for å gjennomføre flere forskjellige betalinger til ulike kreditorer hver måned, vil du etter et slikt grep kun ha en lånetilbyder å forholde deg til.

Du kan med letthet bruke et forbrukslån til å gjennomføre en slik nedbetaling og som de fleste vet er slike lån usikrede. Når du søker et lån som dette vil banken ikke stille noen spørsmål om hva pengene skal brukes til og å bruke dem til å fjerne gammel og dyr gjeld vil definitivt være et godt trekk.

Fordeler?

I utgangspunktet høres det merkelig ut at man i en artikkel som omhandler gjeldsproblemer oppfordrer leseren til å ta opp nye lån, men som du forhåpentligvis skjønner så ligger det en viss logikk bak dette. Har man gjeld så har man gjeld, og denne gjelden må betales tilbake – og du kan være helt sikker på at kreditorene vil gjøre alt for å få sine penger. Det er derfor opp til deg å prøve å finne en løsning som fungerer best mulig for deg.

Som sagt så er altså en av de største fordelene med å behandle gjeldsproblemer på denne måten at man får samlet all gjeld på étt sted, slik at du bare har én effektiv rente å forholde deg til og én betaling hver måned. Dette gjør at du på en mye enklere måte kan håndere din gjeld uten å måtte åpne postboksen og til stadighet motta en ny faktura fra en av dine mange kreditorer.

Nettopp dette med renter er også en viktig del av konsolideringsprosjektet. Forskjellige smålån og kredittkort kan ofte være dyre og ha høye renter, samtidig som de ikke har et fast beløp man skal betale inn hver måned. Ofte ender man da opp med å betale minimumsbeløpet og alle som har havnet der vet at lånet da rett og slett aldri blir mindre. Når rentene da i tillegg er høye vil man havne i en vond økonomisk sirkel. Når du skal fjerne denne gjelden er det derfor viktig at det lånet du skal bruke har bedre betingelser enn de lånene du allerede har. I tillegg til å få ryddet opp i økonomien får du også bedre økonomiske betingelser. Når vi i tillegg vet at forbrukslånet har faste avdrag hver måned og en tidsbestemt nedbetaling vil du fort merke at lånet ditt vil skrumpe inn og til slutt forsvinne – og da er dine gjeldsproblemer løst.

Ting å huske på

Når du skal samle sammen gjelden din er det naturligvis viktig at du finner ut hvor stort lån du behøver for å få betalt ned den gjelden du vil bli kvitt. Husk også at du undersøker med flere banker ettersom rentetilbudene du mottar vil variere mellom de forskjellige tilbyderne. Som regel er det imidlertid slik at rentene er lavere jo mer du låner, så forhør deg med banken om hvor mye mer du må låne for å senke renten ytterligere. Er det bare snakk om småbeløp kan det være verdt å låne litt ekstra for å få lavere renter.

Hvis du har muligheten til det anbefaler vi også at du forsøker å betale ned det nye lånet så fort som overhodet mulig, og dette er banken behjelpelig med å få til. Får du for eksempel ekstra skattepenger tilbake et år vil det være en meget god investering å betale ned litt ekstra på lånet ditt.

Finn det rette lånet

Som vi nevnte tidligere så er det viktig at du finner det rette lånet når du skal innfri din gjeld og samle den i ett stort lån – hovedpoenget er uansett at den totale månedskostnaden din skal reduseres, samtidig som at du samler utgiftene dine på ett sted. Det vil derfor lønne seg å sende flere lånesøknader eller å benytte seg av en finansagent som kan gjøre denne jobben for deg.

Ønsker du å gjøre jobben selv må du sende flere søknader hvor du søker om det samme beløpet og den samme nedbetalingstiden. Søknader er ikke bindende og du kan dermed sammenligne de tilbudene du får.