Nordmenn er blant de ivrigste når det kommer til oppussing av hjem og for mange er dette noe de virkelig ser fram til.

For de som er ‘handy’ blir slike prosjekt gjerne betydelig billigere enn om man skal leie fagfolk til å gjøre jobben, og i vår artikkel ser vi nærmere på dette med finansiering av oppussingen.

1. Bruk sparepengene dine

Fordelen med å bruke sparepengene dine til oppussing fremfor f.eks. til ferier eller en ny bil, er at du i tillegg til å heve standarden på huset ditt faktisk også gjør en investering. Gjør du de rette forbedringene øker du verdien på ditt hjem, og en oppussing av badet eller kjøkkenet vil kunne øke verdien på huset ditt med alt fra 3-5%. Det sier seg da selv at det å oppgradere huset vil kunne lønne seg stort økonomisk hvis man går med planer om å selge.

Finansiering av oppussing

Har du kontanter stående i banken så kan det å investere pengene i oppussing være en fornuftig idé – spesielt ettersom innskuddsrenten er såpass lav. Det er imidlertid noen forholdsregler man skal ta når det gjelder bruk av kontanter, og da snakker vi først og fremst sikkerhet for pengene dine. Å bruke pengene du har i banken vil faktisk føre til at du ikke er beskyttet hvis noe skulle gå galt, og her snakker vi først og fremst om konkurs eller svindlere. Muligheten man da har er å bruke et kredittkort og deretter dekke inn beløpet på kortet med pengene man har i banken. Å gjennomføre selve betalingen med et slikt kort vil dermed kunne være gull verdt, men det kommer vi inn på i neste avsnitt.

2. Bruk et kredittkort

Som vi allerede har nevnt: kredittkortet er kanskje først og fremst et smart betalingsmiddel å bruke når oppussingen skal betales, og ikke som finansieringsløsning. Har man imidlertid ikke penger for hånden men venter å få tilgang til det i løpet av et par måneder, kan man forskuttere med et kredittkort. Som kjent er slike kort gratis så lenge man betaler tilbake det man har brukt innen 45-50 dager, noe som er den rentefrie perioden.

Ved å bruke kredittkortet til å betale for oppgraderingene du gjennomfører så er du som sagt sikret hvis arbeidet skulle vise seg å være dårlig gjennomført. Hvis arbeidet ikke blir gjennomført grunnet en konkurs hos firmaet du bruker har du også muligheten til å kreve pengene refundert fra din kredittyter. Med én gang kortet er i bruk er det automatisk regulert gjennom Finansavtaleloven, og det betyr at man som forbrukerer godt beskyttet.

3. Bruk et personlig lån

Planlegger du større utbedringer i hjemmet som f.eks. å gjøre om loftet til en TV-stue eller innrede råkjelleren din, vil pengene fort få bein å løpe på, men så lenge beløpene det er snakk om ikke er altfor store kan et personlig lån være et greit alternativ å benytte seg av. Slike lån, eller forbrukslån som de også kalles, kan brukes til hva det skulle være, men å investere pengene i noe som gir en verdiøkning er naturligvis det aller beste.

Lånene er raske å få utbetalt, og søknadsprosessene er enkle. Det finnes også låneagenter som sender søknaden din til flere forskjellige låntilbydere slik at du sikrer deg de beste vilkårene for ditt lån. Lånene er fleksible og man kan velge en nedbetalingstid på opptil 15 år, og man får da strukket utbetalingene ut over tid slik at de månedlige utgiftene ikke blir for høye.

4. Bruk hjemmet ditt

Hvis du virkelig har store planer når det kommer til oppussingen du skal gjennomføre kan det å låne penger på huset være en god løsning. Du må da gå i banken og høre om de kan låne deg litt ekstra penger med sikkerhet i huset, men du må da være observant på at dette lånet sannsynligvis vil ha en høyere rente enn det opprinnelige lånet du har. Det kan derfor være en tanke å sette det billigste lånet på hold og betale ned det nye lånet så fort som mulig. Dette er banken behjelpelig med å få til og har du en god kundebehandler skal du i utgangspunktet slippe å tenke på det. Det finnes bare løsninger!

Som et siste råd ber vi deg om å kontakte forsikringsselskapet når oppussingen er ferdig for å sjekke om polisen din er oppdatert. Har du for eksempel bygd en garasje og glemmer å forsikre den, kan det koste deg dyrt hvis uhellet skulle være ute.