Om det skulle være en reise rundt jordkloden eller selveste drømmebryllupsreisen du drømmer om og ønsker å finansiere, så kan et forbrukslån være midt i blinken for deg. Dette lånet er enkelt å søke på samt at du får svar bare i løpet av et par dager.

Denne artikkelen gir deg en kjapp og enkel guide om bruk av forbrukslån til ferie, samt hvordan du finner den beste avtalen. Selvsagt tar vi også en titt på både positive og negative sider med en slik praksis, slik at du er best mulig forberedt når du skal ta en avgjørelse.

Hva er egentlig et ferielån, og finnes det noe bra med det?

Kjært barn har mange navn sies det og et forbrukslån har den egenskapen at det kan brukes til akkurat det man vil, og derfor kan det like gjerne hete ‘ferielån’ som noe annet! I en perfekt verden burde man unngått å ta opp lån til å dra på reiser, men dette er et scenario det ikke er særlig mye realisme i, og for enkelte vil de å ta opp et lån være eneste muligheten til å komme seg på en ordentlig ferie. Derfor kan et forbrukslån være en grei måte å finansiere en slik utgift på ettersom det ofte vil være en umulighet for svært mange å cashe ut slike beløp på én gang.

Så over til fordelene: forbrukslånet er som vi flere ganger har nevnt et 100% anvendelig lån, og i det legger vi at du kan bruke det til alt du måtte ønske. Når du søker trenger du ikke å forklare deg overfor banken hva pengene skal gå til, og du slipper derfor småpinlige og ubehagelige situasjoner. Her stilles ingen spørsmål og pengene er på konto i løpet av kort tid.

Grunnen til at det går så raskt å få utbetalt lånet er at banken ikke krever sikkerhet, noe som sørger for at dokumentasjonskravet blir betydelig redusert – og dette fremskynder altså hele prosessen.

Til slutt kan det være verdt å nevne at lånet enkelt lar seg justere slik at det passer inn i det budsjettet du måtte ha for din øvrige økonomi. Har du kontroll på hvor store ekstrautgifter du klarer hver måned kan du på enkelt vis søke om et lån som passer til dette. Målet må allikevel være å kvitte seg med lånet så raskt som mulig slik at ferien ikke ender opp med å bli unødvendig dyr.

ferielån

Ulemper med å bruke forbrukslån til dette formålet

Som vi nevnte i starten av artikkelen så er det ikke optimalt å bruke lån for å finansiere forbruk som for eksempel ferier, men av og til lar det seg allikevel ikke gjøre på noen annen måte. Årsaken til at man ikke ønsker å gjøre det slik er at man i etterkant ikke sitter igjen med noen konkret verdi etter å ha brukt penger som man har lånt, i motsetning til hvis man bruker penger til opppussing, kjøp av bil og så videre.

Noe annet som selvsagt trekker ned er de forholdsvis høye rentene som preger forbrukslånene, men her vil naturligvis personlig økonomi og kredittscore prege tilbudet du får. Hvis du ikke har planer om å betale ned lånet over en forholdsvis kort periode så bør du vurdere andre muligheter fremfor forbrukslån.

Som vi nevnte er kredittsjekken et viktig verktøy banken benytter seg av når de skal vurdere din søknad. Faktorer som lønn, betalingsevner, eventuelle betalinganmerkinger/inkassosaker vil naturligvis har innvirkning på tilbudet du mottar og faktisk om du i det hele tatt kvalifiserer til et lån. Har du svak økonomi vil et forbrukslån til syvende og sist være dårlig butikk for deg – i hvert fall hvis du planlegger å bruke det på en ferie.

Finnes det alternativer

Er det én læresetning man skal merke seg her i livet er det følgende: det finnes bestandig alternativer! Dette gjelder naturligvis også når det kommer til finansieringsproblemer av ferieturen, og her kan vi se på noen forskjellige tiltak. Et lån fra noen i familien din kan være en god løsning ettersom slike privatlån ofte er veldig billige. Husk bare på å formalisere avtalen slik at du unngår krangler og misforståelser. Ha også såpåss mye skamvett at du gjør opp for deg slik at gamle vennskapsbånd og familiebånd ikke brytes.

Å betale ferien med et kredittkort kan også være en god løsning ettersom slike lån er gratis i hele den rentefrie perioden som er på alt fra 45-52 dager. Velger du en løsning som dette er det imidlertid viktig at du betaler inn det du har lånt før denne perioden er over slik at du unngår de høye kredittkortrentene. En annen fordel med å bruke kredittkortet er at du er sikret pengene i retur hvis noe skulle gå galt, som f.eks. hvis reiseselskapet går konkurs før ferien er avviklet.

Slik velger du det rette lånet

Når du skal sikre deg det lånet som gir deg de beste betingelsene så krever dette ørlite arbeid fra deg – tross alt ønsker du jo å betale minst mulig tilbake! Du må derfor være en aktiv forbruker og finne det lånet som er best for deg, og det gjør du ved å sende inn flere søknader samtidig. Som vi nevnte tidligere vil bankene gjennomføre en kredittsjekk som vil avgjøre hvilket tilbud du vil motta, og dette vil variere fra bank til bank. Selv om en bank er billigere enn en annen på ‘papiret’ trenger ikke det endelige resultatet å bli slikt.

En søknad er ikke bindende så du har derfor ingenting å tape – send inn til flere banker og sammenlign det resultatet du mottar. Vinneren er den banken som tilbyr deg å betale minst tilbake!