Et bryllup er en fornøyelig milepæl i to menneskers liv (det burde i alle fall være det!), men som alle gifte par vet: det kan bli kostbart.

Hva et bryllup koster vil selvsagt variere alt etter hvordan man velger å gjennomføre denne festdagen, og det kan derfor være billig, men også meget kostbart. Et tradisjonelt kirkebryllup med brylllupskjole, dress, klær til forlovere, mat, leie av festsal og mer til kan fort krype opp i hundretusenkroners-klassen – enkelt.

Det er derfor knapt noen overraskelse at en rekke nyforelskede og amorøse par er nødt til å låne penger for å gjennomføre deres livs viktigste dag. Et forbrukslån vil derfor kunne være en aktuell måte å finansiere denne store markeringen på.

Er det å ta opp et lån for å finansiere et bryllup det rette for dere? I vår artikkel skal vi ta opp noen fordeler og ulemper knyttet til dette, samt noen tips som gjør at dere kan finne frem i jungelen av lån – hvis det er dét dere bestemmer dere for.

Fordeler med et bryllupslån

Noen par er i stand til å spare penger over lengre tid til selve bryllupsfeiringen, men for mange er et beløp på 100.000-200.000 kroner helt utenfor rekkevidde, spesielt ettersom mange er i etableringsfasen. Et forbrukslån med en nedbetalingstid på f.eks. 5 år vil derfor kunne være en gunstig måte å løse denne utfordringen på.

Dere har muligheten til å >søke på flere lån, men dette bør gjøres først etter at et budsjett er klart. Finn ut hvor mye penger dere kan bruke på denne festen og søk det samme beløpet i flere banker samtidig. En søknad er ikke bindende, og dere får dermed en flott mulighet til å sammenligne hvilken bank som kan gi dere det aller beste tilbudet. Prisene som bankene oppgir på sine nettsider er veiledende og individuelle vurderinger vil sørge for at det endelige resultatet kan avvike fra det man er forespeilet – i både positiv og negativ retning.

En annen fordel med å anvende et lån som dette er at dere kan velge nedbetalingstiden selv og dermed få faste månedlige utgifter som lett kan tilpasses økonomien. Dette gjøres ved å vurdere hvor store ekstra månedlige utgifter økonomien deres tåler, og deretter tilpasse nedbetalingstiden, og dermed også avdragene, til dette. Husk at lånene har en løpetid på opptil 15 år og man kan dermed presse utgiftene nokså lavt. I tillegg kan man naturligvis innfri hele lånet når tid som helst hvis man skulle ønske det.

Å tilbakebetale lånet over en kortere tidsperiode, hvis dette er noe dere har råd til, vil naturligvis bety at dere alt i alt vil betale lavere renter, mens en lengre nedbetalingstid totalt sett vil bety høyere renter. Lengre nedbetalingstid vil imidlertid bety lavere månedlige avdrag, men det vil bli flere av dem.

Enkelte lån tilbyr også avdragsfrie måneder/år slik at man kan få litt økonomisk pusterom hvis man har behov for det. Å betale litt ekstra i skatt hver måned kan også være en grei måte å spare penger på, og når skattepengene utbetales kan dere bruke dem til å innfri hele eller deler av lånet. Det er mange måter å gjøre dette på, og det er faktisk bare fantasien som setter begrensninger. Disiplin og økonomisk måtehold er imidlertid nøkkelbegreper.

Ulemper med bryllupslån

Et lån er et lån, og er noe som bestandig må betales tilbake, og som alle vet så har forbrukslånene en høyere rente enn ‘vanlige’ lån som f.eks. huslån. Årsaken til dette er at de er usikrede lån og at banken dermed tar en større risiko når de skal låne ut penger. Denne risikoen tar de betalt for ved å tilby et rentenivå som er høyere enn ved f.eks. et boliglån. Som regel er det slik at jo mer penger man låner jo lavere blir renten, mens lavere beløp gir høyere renter.

Bankene sjekker bestandig deres kredittscore når de skal fastsette hvilken rente de kan tilby dere og hvor mye penger det er aktuelt å låne ut. Har dere en frynsete kreditthistorie eller har betalingsanmerkninger og pågående inkassosaker, kan det hende at dere får dårligere rentetilbud eller til og med blir avskåret fra å få lån. Det er kun de menneskene som har høy kredittscore som tilbys de beste avtalene, mens de som ikke kommer så godt ut av denne vurderingen vil få et dårligere tilbud/bli avvist. Samlet inntekt, forventet betalingsevne og andre faktorer vil spille inn her, og har dere ikke et solid fundament å stå på kan et forbrukslån derfor bli kostbart – det må derfor være en totalvurdering som avgjør om dere skal slå til eller ikke.

Alternativer

Det finnes alternativer til det å ta opp et forbrukslån til dette formålet, og som sagt så er sparing i forkant et meget godt alternativ hvis man har muligheten til det. Som sagt så kan det å skru opp skatteprosenten ørlite ekstra føre til fine ekstrautbetalinger i juni som man kan sette av på en egen konto og spare til bryllupet med. Man kan også ta en ekstra jobb nå og da for å spe på litt, og da er det utrolig hvor raskt det går å legge opp 100.000 kroner.

Man har også muligheten til å ta opp et lån privat hos familie eller venner, men da skal man være sikker på at man klarer å betale tilbake. Her må ting gjøres i ordnede forhold slik at ikke familiebånd og vennskap settes over styr. Fordelen er imidlertid den at man kan få låne penger til en meget gunstig rente.

Ønsker man å legge av penger over en lengre periode betyr dette at man må være målbevisste og disiplinerte, men du verden så godt det smaker når man har klart det!

Finn det rette bryllupslånet

Som sagt tidligere i artikkelen: uansett hvilket lån du velger så bør det være det billigste alternativet du strekker deg etter. Målet må være at du skal betale så lav rente som mulig og dermed at beløpet du betaler tilbake blir så lavt som mulig. Høres enkelt ut, eller hva? Dette får du til med å sammenligne lånene og slå til på det som gir deg den laveste totale kostnaden.