I denne artikkelen skal du få en kort innføring i hva begrepet ‘valuta’ innebærer og samtidig få muligheten til å bruke en valutakalkulator til å gjøre dine egne beregninger.

Valuta er et begrep som brukes for å betegne et lands betalingsmiddel, og dermed kan man på et forenklet vis si at det er snakk om utenlandske penger.

Bruk valutakalkulatoren under og finn ut hva kjøp av valuta vil koste deg. Fyll inn ønsket beløp, og deretter ’til’ og ‘fra’ valuta – resultatet kommer frem under kalkulatoren.

Valutakalkulator

Egen og felles valuta

Som vi allerede har sagt så bruker man valuta som et begrep når man snakker om betalingsmiddelet til et eller flere land, og egentlig får man best forståelsen av begrepet hvis man stiller spørsmålet: ‘hvilken valuta bruker man i England?’

Det man da spør om er rett og slett hva pengene man betaler med heter; og bare for å gi svaret på det så er det britiske pund, eller ‘Pound sterling’, som det offisielt heter, som er den engelske valutaen.

Enkelte land, som f.eks. Norge og Sverige har sin egen valuta, da Norske kroner og Svenske kroner, mens andre land har felles valuta, som for eksempel Frankrike, Tyskland og Spania som har Euro.

Valuta brukes også som et begrep på pengeverdi, som for eksempel gjennom valutakurs og liknende.

Valutakurs

En valutakurs ser på hvor mye en valuta, f.eks. norske kroner, er verdt målt opp mot en annen valuta, f. eks. svenske kroner. Et annet ord for valutakurs blir derfor veksklingskurs. En valutakurs oppgis som regel på en slik måte at vi for oppgitt hvor mange kroner vi må betale for én eller flere enheter av et annet lands valuta. Et eksempel på dette kan være at 5,95 kr = $1USD – altså at det koster 5,95 for én amerikansk dollar. Skal vi ha $10USD vil dette koste oss 10 x 5,95 NOK = 59,50 kroner

Når det gjelder valutaen i Sverige kontra i Norge så vil det der se litt annerledes ut, og da kan vi f.eks. si at 90 NOK = 100 SEK – altså at vi for 90 norske kroner får kjøpe 100 svenske kroner.

Sterk eller svak krone?

Vi har alle en eller annen gang på nyhetene hørt at kronen er sterk aller at den er svak i forhold til andre valutaer, men hva betyr egentlig det? Igjen er det best å bruke eksempler, og noe som er veldig relevant for oss nordmenn er naturligvis den norske kronens forhold til den svenske kronen, og dette er et godt tips for deg som forbruker.

Grunnen til at dette er interessant er rett og slett fordi vi nordmenn bruker mye tid og penger i Sverige både gjennom handel men også i ferier, og derfor er det gunstig for oss forbrukere at den norske kronen er sterk i forhold til den svenske. Men hva innebærer det egentlig at den norske kronen er sterk?

Enkelt forklart dreier det seg om at man må betale mindre norske kroner for den svenske kronen. I mars i 2009 betale vi omtrent 75,70 kroner for 100 svenske kroner, mens vi i mai 2014 ligger på rundt 94 kroner for 100 svenske kroner. Det betyr at den norske kronen er svakere i dag enn den var for 5 år siden – i forhold til den svenske, og at den svenske har styrket seg betraktelig. Det betyr at du for samme norske beløpet i dag får færre svenske kroner enn for fem år siden, og at du dermed for det samme beløpet i dag får færre varer når du handler.

Et eksempel på forskjellen mellom sterk og svak norsk krone:

Eksempel 1:
* For fem år siden var du i Sverige og kjøpte deg en kartong med rødvin som du skulle servere til påskelammet, og denne vinen kostet 175 SEK – kursen var på 76 kroner.
* 100 SEK = 76 NOK
* 1 SEK = 0,76 NOK
* 175 SEK = 175 x 0,75 = 131 NOK
* Tre liter med rødvin til en pris av 175 SEK i 2009 kostet deg da altså omtrent 131 Norske kroner

Eksempel 2:
* På nytt er det på tide med en påskemiddag til familien, og man må naturligvis ha rødvin også denne gangen. Vinen kostet 175 kroner – kursen var nå på 94 kroner.
* 100 SEK = 96 NOK
* 1 SEK = 0,96 NOK
* 175 SEK = 175 x 0,96 = 168 NOK
* Tre liter med rødvin til en pris av 175 SEK kostet deg i 2014 hele 168 kroner – altså nesten 40 kroner mer!

Eksempel 1 viser hva en sterk krone gjør med vår personlige økonomi, og eksempel 2 viser hva en svak krone gjør. Prisstigning i løpet av de 5 årene er ikke tatt med, og dette blir derfor bare et eksempel som illustrerer sterkt og svak krone.

Det som er positivt for oss forbrukere vil derimot være negativt for de bedriftene i Norge som selger varer til Sverige. Hvorfor er det slik? Jo, det er bare å snu om på det: når det er billig for oss å kjøpe i Sverige vil det være dyrt den motsatte veien, og da vil de bedriftene som er avhengig av å selge varer til utlandet, altså å eksportere, tjene mindre penger.

Men uansett: matvarene i Sverige er jo billigere uansett enn i Norge, så krone for krone får vi mer igjen for det, men det er en annen diskusjon.