Utgiftene vi har på elektrisitet i Norge i dag er blant de aller største kostnadene vi har, men husk at det er mulig å gjøre noen grep som vil få ned strømregningen betraktelig.

Det er alltid like frustrerende når strømregningen dumper ned i postkassen, og for noen er det et mareritt å betale disse regningene, mens andre har tatt grep som gjør at dette blir et utgiftspost det så definitivt er mulig å leve med.

Bevisstgjøring og nyttige råd

Denne artikkelen vil se nærmere på dette med å spare penger på strøm, og du vil her kunne få nyttige råd for hvordan du kan kutte ned på strømforbruket og dermed redusere strømregningen.

Det handler i det store og hele om å være bevisst og samtidig være villig til å gjøre de endringene som må til. Hvordan kan man klare å kutte strømforbruket hvis man ikke er villig til å slå av lysene og dempe varmen på rom som ikke er i bruk hele dagen? Bevissthet rundt et problem vil som oftest være halvparten av løsningen på det, og i og med at du befinner deg på denne siden er det godt mulig at du er en av dem som har fått opp øynene, og som er villig til å gjennomføre de små forandringene som må til. Hvis du virkelig er interessert i å spare på energi vil du finne gode råd her som vil hjelpe deg langt på vei, og når strømregningene dumper ned i postkassen vil du med glede kunne se at du har spart kanskje flere tusen kroner i året.

Hva er den store energityven i ditt hjem?

Før vi går for mye inn i dybden på denne utfordringen så er det i grunn én enkelt ting som gjelder: du vil spare mest på strømregningen hvis du gjør grep i forhold til de største energityvene i hjemmet ditt. Bruken av kaffetrakteren og vannkokeren har ikke den helt store innvirkningen på antallet kilowatt som brukes, så du kan dermes slappe helt av i forhold til disse produktene: dette blir trivielle innsparinger og er egentlig ikke dét det handler om, og du må derfor fokusere på de verste strømtyvene, og vi snakker da naturligvis om oppvarming, belysning, vaskemaskin, tørketrommel, fryseboks og varmtvannsbereder.

termostat

1. Oppvarming

Oppvarming er det vi bruker mest elektrisitet på og som derfor utgjør hovedtyngden på vår strømfaktura – ergo er det også her vi har størst mulighet til å gjøre betydelige innsparinger. Når det gjelder oppvarming har vi noen enkle strategier som vil gjøre det forholdsvis enkelt å spare penger, og vi skal da se på noen spesielle punkter:

* Varm opp kun de delene av huset som brukes
* Juster bomiljøet ditt slik at du tåler lavere innetemperaturer
* Isolering av hus
* Juster varmen i løpet av døgnet/året
* Energieffektive oppvarmingssystemer

Varm opp kun de delene av huset som brukes
Hvorfor skal du varme opp en del av huset som du ikke bruker? Det er mer eller mindre meningsløst og det første tipset du får er derfor kun å varme opp de delene av huset som er i bruk, ettersom det logisk nok vil være dyrere å holde alt varmt enn bare deler av det. Måten å gjøre dette på vil da være å lukke døren i de rommene som ikke brukes så ofte og heller justere temperaturen her med en panelovn eller en liknende varmekilde, eller rett og slett å skru av.

Justering av bomiljø
Å justere bomiljøet ditt betyr enkelt og greit at du forbereder deg slik at du tåler litt lavere temperaturer inne i huset ditt. Hvis du senker temperaturen med 1-2 grader vil dette ha en stor innvirkning på forbruket ditt. Hva menes imidlertid med å ‘justere bomiljøet’? Med det mener vi enkelt og greit at om du har matter på gulvene vil de ikke føles så kalde, og det samme gjelder hvis du har et par ullester eller sandaler på beina. Husk at hvis du fryser på beina fryser du fort overalt.

Et annet tips vil være å kle på seg litt mer. Nordmenn er glade i å ha det varmt i huset og deretter gå barbeint og med t-skjorter eller kortermede klær på. Dette er en enkel justering som vil sørge for at du kan skru ned varmen og justere temperaturen med noen grader.

Isolering
Isolering er noe som har vært anbefalt mye i Norge og dette kommer naturligvis som en følge av det klimaet vi har her. Tykkere isolering eller etterisolering i vegger og tak vil hindre varmen i å unnslippe huset, og det er definitivt bedre å betale for oppvarming kun av eget hjem og ikke for kråkens på taket. Skikkelige vinduer i huset og ordentlige dører vil også være effektive virkemidler for å beholde varmen innenfor husets vegger og tak.

Juster varmen etter behov
Juster varmen eller slå den helt av når du ikke har bruk for den, og eksempler på dette vil være om natten eller når du er bortreist. I motsetning til det som er en allmenn myte, så koster det ikke mer å varme hjemmet opp på nytt en hva det koster å ha det jevnt varmt – det er tiden hvor man har varmen avslått som sparer oss penger, mens det andre går opp i opp.

Energieffektive oppvarmingssystemer
Det finnes mange systemer som lar oss varme opp boligen billigere enn ved å bruke tradisjonelle varmekilder som panelovner, vedfyring, oljefyring etc. En av disse som kan trekkes frem er varmepumpen, og dette er en varmekilde som etter hvert har blitt mye brukt i Norge de siste 10 årene. En varmepumpe fungerer slik at den gir oss mer varme tilbake enn hva den bruker i energi selv – altså bruker f.eks. en varmepumpe 1 kilowatt på å gi oss 3 kilowatt tilbake, og da sier det deg selv at man vil spare penger.

Annet om oppvarming

I følge DinePenger.no regnes en vanlig enebolig i Norge for å være 125 kvadratmeter, og hvis man bare bruker elektrisitet til å varme opp en slik bolig vil det gå omtrent 16.500 kWh – altså 2/3 av det totale beregnede forbruket på 25.000 kWh. I rene penger betyr dette 13.000 kroner hvis man regner en strømpris på 80 øre/kWh.

Tidligere i artikkelen har vi kommet med en rekke forslag til hvordan man kan spare litt penger både ved å senke temperaturen og gjøre andre grep, men hvis man altså velger å senke temperaturen med 1 grad i et helt hus som dette vil man redusere fyringsutgiftene med 5% – altså 650 kroner.

Anbefalte temperaturer i følge Enøk-guiden er følgende:
Her er innetemperaturene vi anbefaler:
Oppholdsrom – 20-22 grader
Kjøkken – 20 grader
Gang/entré – 18 grader
Soverom – 15 grader
Bad – 22-24 grader

Har du et forbedringpotensiale her? Tenk deg at du har 25 grader inne i stuen din, noe som ganske mange faktisk har. Da vil en redusering på 5 grader gi en besparelse på 3250 kroner bare i oppvarming. Slår du i tillegg av strømmen i rom du ikke bruker og justerer for nattetemperaturer skjønner du fort at dette kan bli store besparelser.

2. Oppvarming av varmtvann

Oppvarming av varmtvann er den nest største energityven i vårt hjem, og her kan man spare bra med penger hvis man tenker seg litt om i hverdagen. I en familie vil det det største forbruket av vann gå til dusjing, og hvis én person dusjer i ti minutt med et vanlig dusjhode vil dette koste litt i overkant av 5 kroner. 10 minutter daglig i et år blir derfor rundt regnet 1800 kroner, og det er et snilt estimat. Er man to stykker som dusjer i 10 minutter blir det 3600 kroner også videre. Hva kan man da gjøre for å spare penger på dette?

Har man tenåringer i hus går dusjen gjerne vel og lenge så det er ingen tvil om at en bevisstgjøring om dette vil kunne spare familien for store utgifter. Slå av vannet under innsåping, bruk sparedusj, ikke dusj i altfor varmt vann etc. Mange bekker små vil her være til stor hjelp, og det handler altså bare om være bevisst.

Den største besparelsen på varmvann gjør man derfor enkelt og greit med å bruke mindre varmtvann i utgangspunktet! Andre ting som kan være nyttig er å skru ned temperaturen på vannet i varmtvannsberederen. Normalt sett kan denne settes til alt fra 65 grader til 90 grader, og en hvis man justerer ned temperaturen her vil det naturligvis bety litt – spesielt hvis vannforbruket i husholdningen er stort. Pass imidlertid på å ikke slå temperaturen for lavt ettersom det da kan utvikle seg farlige bakterier i vannet. Legionella er en av disse og ikke noe man skal ta lett på ettersom den kan være dødelig. Anbefalt krav er 75 grader for å være sikker.

3. Belysning

Belysning er det vi bruker tredje mest elektrisitet på, men er trolig samtidig det punktet hvor det er enklest å spare. Bare ved å bytte til nye pærer, som f.eks. LED-pærer, kan du spare rundt 70% på utgiftene til belysning. Pærene koster endel mer i innkjøp, men dette tas igjen med økt levetid. En vanlig glødepære vil ha en levetid på rundt 2500 timer hvis du er heldig, mens en LED-pære vil ha en levetid på omkring 50.000 timer mer! Hvis du fortsatt er i tvil så kan du starte utregningen selv med en kalkultor og finne ut hvor mange lyspærer du må kjøpe pr. ledpære, og da er det ikke sikkert at regnestykket blir så aller verst. Bytt ut noen pærer etterhvert slik at du ikke får så store investeringer med én gang.

4. Vaskemaskin og tørketrommel

Disse to velkjente traverne i hjemmet bruker endel strøm, men ikke så mye som man egentlig skulle tro. Man kan allikevel spare litt penger her ettersom mesteparten av energien man bruker til klessvask går til å varme opp vannet i maskinen. Vask gjerne i litt kaldere vann og kjør et økonomiprogram hvis du har en moderne maskin. Husk også at du ved å bytte ut din gamle vaskemaskin med en nyere og mer strømbesparende variant kan spare en god del elektrisitet.

Tørketrommelen er den som bruker mest strøm av disse to, og her er det litt å spare hvis man tenker økonomisk. For en stor familie med 3-4 barn, vil en tørketrommel nærmest gå kontinuerlig, men hvis man har muligheten til å henge opp klær til tørk i stedet for vil man fort merke besparelser. Det finnes en rekke plassbesparende alternativer som man kan henge klærne på og det er derfor ingenting å vente med. Du sparer dessuten penger på selve innkjøpet av maskinen!

Og husk for all del: selv om klærne har vært brukt én gang er de ikke nødvendigvis skitne! Det vaskes altfor mye klær som ikke har behov for det, og dette fører til unødvendig slitasje på klærne i tillegg til et forhøyet strømforbruk.

5. Kjøleskap og fryseboks

Kjøleskapet og fryseboksen bruker strøm for rundt 500 kroner i året, hvis du har en moderne variant, og det er nettopp her man kan spare penger. En gammel fryseboks og et kjøleskap, fra 80-90-tallet, bruker adskillig mer strøm enn de moderne alternativene, og her snakker vi opptil 70% mer. Har du gammelt slikt utstyr vil det derfor lønne seg å kjøpe noe som er helt nytt, og du vil da spare inn litt penger også på dette feltet.

Oppsummering

Med dette håper vi at du har fått noen gode råd og tips om hvordan du på en enkel og effektiv måte kan stramme inn på bruken av elektrisitet i hjemme ditt. Selv om det ikke virker som de helt store beløpene på hver enkelt post vil en gjennomført innstramming av energibruken over hele linjen virkelig kunne merkes på strømregningene dine. Vær spesielt observant på dette med innetemperaturer, oppvarming og bruk av varmtvann.