Alle opplever vi en eller annen gang i livet, eller kanskje til og med flere ganger, at vi har trange tider økonomisk, og da gjelder det å være kreativ når man skal bruke penger.

Når pengene såvidt strekker til for å betale regninger og mat, er det på tide å tenke seg om når det kommer til bruk av penger, og her gir vi deg noen tips – helt gratis naturligvis!

Mat

Mat er en stor utgiftspost for mange, og spesielt gjelder dette for store familier. Sannsynligvis er dette også kanskje en av de enkleste plassene å spare inn penger i forhold til tidligere, for det er ingen tvil om at mange lar magen ta kontrollen over innhandlingen av mat, og da blir det fort kul på handlevognen og mange unyttige innkjøp.

Et helt nødvendig grep når det kommer til matsituasjonen blir derfor å planlegge bedre enn man har gjort før. Å lage en ukesmeny er noe som vil kunne gi store besparelser og hvis man i tillegg har tatt en gjennomgang av fryseboksen og spiskammerset kan man forsøke å benytte seg av det man allerede har. Skriv en handlelapp og hold deg til den. Skriv ukens meny på et ark og heng på kjølesskapet eller et annet passende sted. Det er også veldig behagelig å vite hva man skal ha til middag resten av uken, slik at man unngår spontanplanlegging når man kommer hjem fra arbeid.

Se forøvrig vår artikkel om hvordan man sparer penger på mathandelen.

Noe annet som er utrolig viktig er at man tar vare på restene etter middagsmaten. Frys ned restene eller spis dem dagen etterpå, og du har dermed spart én eller flere porsjoner middag. Vi har en tendens til å kaste veldig mye mat, og hvis man er bevisst kan man spare mye penge på å faktisk ikke kaste mat man allerede har laget. Har du kokt for mye ris kan du f.eks. fryse den ned og ta opp senere – stek på pannen sammen med løk, paprika og skinke og vips så har du en deilig kveldsmat!

Klær

Først av alt: ta deg en handlerunde inni ditt eget klesskap! Det ryktes om at man bare benytter seg av 10% av ens egen garderobes potensiale, og det betyr kort og godt at det faktisk er på tide å utforske ditt eget klesskap og se etter hva du faktisk har. Et høyt forbruk av klær er veldig dyrt og i hvert fall hvis man bare bruker klærne noen få ganger.

Er du en av dem som bruker mye tørrens når klærne skal rengjøres? Kutt ut denne utgiftsposten og gå over til klær som tåler normal vask.

Kjenner du kanskje noen andre som sliter med økonomien eller som rett og slett er lei av sin egen garderobe? Foreta et garderobebytte! Dette kan være både morsomt og givende, og sjansen for at dine venner også er lei av sine klær er så definitivt til stede. Et bytte av klær kan live opp en hel garderobe uten at du trenger kjøpe så mye som et eneste klesplagg.

Er du smart bruker du også situasjonen familien befinner seg i til å lære barna om det å ha respekt for både klær, leker og andre eiendeler, samt forklare dem at det er ingenting som kommer gratis.

familie shopping

Underholdning

Å spare penger på underholdning er i utgangspunktet lett men noe som samtidig er vanskelig. Dette er en viktig del av våre liv og det å kunne stikke på kinoen med familien er noe de aller fleste liker. Nå er det imidlertid slik at det å gå på kino for en familie med f.eks. 4 barn og 2 voksne faktisk vil koste rundt 600 kroner bare i billetter, og da har man ikke engang fått kjøpt seg kinosnop. Det går derfor an å tenke annerledes og kanskje heller leie seg en film hjemme fremfor TV’et og hygge seg sammen med litt snop og brus, eller kanskje kjøpe en ny film som har kommet ut på DVD. Sjekk også med noen venner om de har noen filmer som dere ikke har sett for å gjøre det ekstra billig.

Det finnes naturligvis andre måter å underholde seg på fremfor det å benytte seg av kino eller andre former for underholdning som man må betale for: hva med å legge veien innom biblioteket en ettermiddag eller i en helg? Dette var veldig vanlig før i tiden, og du vil bli overrasket over hvor hyggelig dette er. Der kan du både låne musikk og filmer med deg hjem, eller du kan sette deg ned og lese avisen i ro og fred. Ungene kan kikke på bøker som er tilpasset dem, og dette kan fort bli en veldig hyggelig opplevelse for hele familien.

En annen aktivitet som kan være underholdende på en helt annen måte er å benytte seg av naturen hvis man har muligheten til det. Smør matpakke, kok kaffe og lag saft og finn en tursti og sett i gang. Det er få ting som slår en flott naturopplevelse, og samtidig som dere får nye friluftslivet vil du kunne plante sunne verdier i dine barn.

Annet

En gjennomgang av økonomien høres kanskje kjedelig ut, men ofte er dette noe av det viktigste man gjør. Det trenger heller ikke å være spesielt vanskelig og det er også mulig å få hjelp. Noe som f.eks. kan være kjekt å starte med vil være å sjekke forsikringspremien du betaler. Hvor mye betaler du og hvor lenge har du vært kunde hos selskapet. Har du vært kunde i flere år er sjansen stor for at du betaler for mye. Ring flere selskap eller send dem en oversikt over hvilken forsikring du ønsker og motta tilbud fra flere aktører- Ikke vær en lojal kunde – dét er det kun forsikringsselskapet som tjener på. Husk også på at du kan få månedlige fakturer i stedet for hver tredje måned eller én gang i halvåret; det kan nemlig være ekstra belastende for økonomien når de ekstra store utgiftspostene kommer.

Det vi virkelig kan anbefale er at du tar kontakt med din kunderådgiver i banken og ber om et måte og forklarer din situasjon der. Du vil da garantert få veldig god hjelp og mange råd som kan være nyttig for både deg og din familie. De er interessert i å hjelpe deg så godt de kan og ønsker naturligvis å ta vare på sine kunder. De kan f.eks. hjelpe deg med å sette opp en regningskonto slik at alle regninger trekkes automatisk, samt at pengene som står på denne kontoen også trekkes automatisk fra din lønnskonto.

Pass også på at du må prioritere å betale de regningene som kan skade deg mest. Huslån, billån, elektrisitet etc. er viktige regninger som du er nødt til å betale. Har du mange andre utgifter må du heller forsøke å kvitte deg med disse eller at du betaler dem til slutt. Kontakt banken hvis du har problemer med å få endene til møtes – det er viktig!