Bruker du noen gang å tenke over hvordan dine mathandlingsvaner er og hvordan din dagligvarebutikk er lagt opp? Ikke? Da kan vi fortelle deg at fra det øyeblikket du trår gjennom dørene på butikken så har innehaverne lagt en listig plan for deg.

Mathandlingen din og hvordan butikken er arrangert er langt i fra tilfeldig, og du vil bli overrasket over hvor nøye gjennomtenkt det er. Kunnskap er imidlertid gull, og hvis du holder deg til denne planen vil du kunne spare en god del penger. Vi bruker unødvendig mye penger når vi skal handle mat, og i denne lille guiden vil du få noen gode tips om hvordan du skal gjennomføre den perfekte handleturen!

Tips nr. 1: Aldri handle på tom mage!

Vi starter med et tips som mer kan sies å være en forberedelse til selve handlingen, men dette tipset er til gjengjeld utrolig viktig. Du skal aldri gå i en matbutikk på tom mage, for da kan du være sikker på at du vil komme ut med en rekke matvarer som du garantert ikke har behov for – og som regel er det snakk om kjapp søppelmat og godterier i såfall. Spesielt kan godtehyllene virke forlokkende med sine blodsukker-økende søtsaker, så husk derfor bestandig å spise før du drar på handling.

Spar penger på mat

Tips nr. 2: Skriv en handleliste

Når du skal inn på butikken er det smart å være godt forberedt, for på denne måten vil du best kunne holde deg til den planen du har, samtidig som du slipper å bruke unødvendig mye tid på å gjennomføre dette. Å stå i frysedisken å pønske ut middagen for den neste uken er sjelden et vellykket trekk. En god handleliste vil også spare deg for penger ettersom du da i større grad da vil unngå spontane kjøp.

Tips nr. 3: Hold deg i utkanten

Du har kommet deg inn i butikken, og da er det på tide å finne frem planen for selve handlingen, og da snakker vi om dine bevegelser i forhold til hvordan butikken er arrangert. Vårt tips nummer tre er at du stort sett holder deg i utkanten av butikken, for det er der de mest nødvendige varene befinner seg. Og hvis du tenker deg om er det ofte slik det er, og hvis du beveger deg langs veggene er sjansene store for at du finner både grønnskaker, brød, frukt, meieriprodukter og kjøtt der. Inn mot midten av butikken finner vi ofte de litt dyrere produktene, og dit inn skal man ikke bevege seg uten handleliste og en god plan.

Tips nr. 4: Stort er ikke bestandig billigst

Å handle inn store mengder av samme produkt i såkalte maxi-pakker er ikke nødvendigvis billigere enn å handle inn på normalt vis. Sjekk bestandig literpris, kilopris etc. for å se hvilken pris som er den laveste – husk på at innehaverne av butikkene kan være nokså utspekulerte!

Tips nr. 5: Ligg unna enden på hyllene

Har du lagt merke til at det ofte står fristende tilbud ved endene av hyllene mot kassen? Uten at du vet det vil du ofte trekkes mot disse tilbudene og merkevarene, og dermed havner det et produkt eller to oppi handlevognen din som du egentlig ikke hadde planlagt.

Tips nr. 6: Se ovenfra og ned

Når du har beveget deg inn mellom hyllene har du én ting å gjøre, og det er å la blikket ditt bevege seg ovenfra og ned på hyllene. Det er en klar tendens til at de dyreste varene og de antatt beste merkene står utstilt i øyehøyde slik at disse er de første man ser. Ved å la blikke vandre ovenfra og ned kan du finne gode priser på tilsvarende produkter i andre merker.

Tips nr. 7: Kjemp deg forbi godteriet

Når handleturen begynner å nærme seg slutten og du har krysset ut alle punktene på handlelisten din er det kun et par ting som gjenstår, og den første er å kjempe seg forbi de enorme mengdene med godteri som står og venter på deg ved kasseområdet. Disse hyllene er ikke til å komme unna, og med mindre det er helg er dette noe du bør prøve å unngå – ikke bare for pengebokens skyld, men også for din helses beste.

Tips nr. 8: Følg med på den som står i kassen

Den som står i kassen og scanner dine varer har kanskje stått der i mange timer og scanner sannsynligvis tusenvis av varer i løpet av en dag, og da kan det for skje feil – uten at noen skal klandres for det. Noen ganger kan slike feil skje i forbindelse med scanning og betaling, og da er det greit å følge med påpeke hvis noe inntreffer. Husk også å be om kvittering som du tar med deg hjem og sjekker i ro og fred. Også her skjer det feil fra tid til annen, og det er ingen poeng i å betale mer enn det du skal. Kjøpet ditt legges deretter inn i ditt budsjett, slik at du har kontroll på hvor mye penger som har blitt brukt!

Følger du denne lille guide, vil du bli oppmerksom på dine egne vaner i butikk, og du får dermed anledning til å spare anseelige beløp hver gang du handler.