Når du er i 30-årene er du i et svært viktig tiår når det kommer til personlig økonomi, og de økonomiske valgene du gjør her vil ha stor innvirkning på resten av ditt liv.

I denne delen av livet er du sannsynligvis i en overgangsfase fra de noe mer bekymringsløse dagene som student til en fullt fungerende borger som skal delta i oppbyggingen av samfunnet ved å tilby arbeidskrefter, penger og skatt. Kanskje er du også i startgropen når det kommer til å kjøpe deg et hjem, gifte deg og få barn? For mange er det karrieren som er det aller viktigste når de er i trettiårene, men uansett hva som er din sti; du står foran viktige avgjørelser når det kommer til personlig økonomi, og valgene du gjør vil som sagt ha betydning for dine finanser i årene som kommer.

I denne artikkelen gir vi deg noen økonomiske råd som vil komme godt med for fremtiden, og bruker du dette tiåret godt kan du sørge for å skaffe deg et godt økonomisk fundament for fremtiden.

1. Spar når du har muligheten til det

Når du har fått lønnen din opp på et nivå hvor du klarer å betjene dine eventuelle lån og før du har for mange andre økonomiske forpliktelser, har du en gylden mulighet til virkelig å spare penger. Når huslån, barn, billån og andre kostnader kommer inn i hverdagen vil det være langt vanskeligere å legge penger til side, og det er derfor smart å spare penger når du har muligheten til det. På denne måten har du også en reserve som du kan benytte deg av hvis tidene skulle bli trange eller at uforutsette utgifter dukker opp.

Husk også på at om du har en egenkapital når du skal kjøpe din første bolig står du i en mye sterkere posisjon når du skal i forhandlinger med banken.

2. Opparbeid deg gode vaner

I denne fasen av livet ditt er det meget viktig å etablere økonomiske vaner som vil gjøre godt for resten av livet ditt. Som vi allerede har nevnt så er sparing av penger en slik vane som kan sørge for at man gjør den økonomiske hverdagen mye lettere i fremtiden, men man kan også opparbeide seg andre vaner som vil gjøre godt. Betalingsvanene er veldig viktige, og med det mener vi enkelt og greit at man bestandig betaler regningene sine i tid. Sørg for at det hele tiden er nok penger på budsjettkontoen slik at du har dekning til å oppfylle dine økonomiske forpliktelser.

Det er nå du skal gå fra å ha en bunnskrapt konto i slutten av hver måned til å opparbeide deg handlingsrom og en buffer på kontoen. God kontroll på økonomien vil forplante seg i ryggmargen din og gi deg god hjelp resten av ditt liv. Husk også på at dine gode vaner vil overføres til dine barn, og ved å gå foran som et godt eksempel vil du kunne hjelpe dem til å oppnå de samme gode vanene.

3. Legg en plan for dine mål og dine prioriteringer

Forhåpentligvis har du nå funnet deg arbeid og en karriere du trives med, og dermed er det også viktig å rette blikket fremover og tenke hvordan man ser for seg veien videre. Hvordan ser du for deg at karrieren din skal forløpe? Hvordan ønsker du at livet ditt skal utarte seg? Hva må til for at du skal nå dine personlige drømmer og mål? Det er nå du legger grunnlaget for at du skal kunne nå dine fremtidige mål, og dette gjelder både økonomi og karriere. Mange begynner også å tenke på sine dager som pensjonister, og kanskje er det en idé å begynne å spare til pensjonsdagene? Har du en kontaktperson i banken som du kan snakke med kan du få hjelp til dette og annen økonomisk planlegging der.

4. Snakk økonomi med din partner

Hvis du har en ektefelle eller en partner vil det å ha en dialog om penger og økonomi være ekstremt viktig for å unngå konflikter senere. Økonomi er et av de vanligste stridstemaene i en familie og derfor skal dette absolutt ikke undervurderes. Sørg for å snakke ut med hverandre om finansene og målene dere har for fremtiden, og bli deretter enige om hvordan dere skal komme dere dit.

30 åringer økonomi

5. Vær en god rollemodell

Mange av de som er i trettiårene har blitt foreldre, og selv om dette naturligvis er en fantastisk opplevelse skal man samtidig huske på at man som voksen da har et stort ansvar – for som man sier: små gryter har store ører. Små barn ser opp til sine foreldre, og som vi allerede har nevnt så vil din jobb som rollemodell være viktig for hvordan de selv etterhvert vil se på økonomi.

Å lekse opp for dine barn om at de ikke har behov for alle de nyeste lekene eller de siste teknologiske dingsene, samtidig som du og partneren din har høylytte krangler om at dere ikke klarer å betale regningene i tide, rimer dårlig. Det er ikke snakk om at man må være noe økonomisk geni for å være en god rollemodell, men det er viktig at økonomi er et like aktuelt samtaletema med barna som både fotballtreningen og korpsøvingene. Du må handle slik som du selv vil at barna dine skal handle, og da vil du sørge for at dine etterkommere får et godt økonomisk fundament i ryggmargen.

7. Buffer i bakhånd

Vi har snakket om pensjonssparing og gode vaner, men det å ha kontanter i bakhånd er naturligvis også viktig. Det er veldig smart å ha hele tiden ha ekstra penger på kontoen som kan benyttes hvis man plutselig får uforutsette utgifter som man må ta hånd om. Slike utgifter kan være bilreparasjoner, skader på hus eller andre kostbare regninger. Forskjellen på det å ha penger i bakhånd for å betjene slike utgifter og det å måtte ta lån for å klare med dem er meget stor – ikke minst økonomisk.

Det er bra å planlegge langsiktig, men ofte er det slik at det er de kortsiktige og uventede endringene i livet som vil være utfordrende for de som er i trettiårene. Å planlegge økonomisk handler også om å sikre seg i det korte løp.