Mange nordmenn blir utsatt for svindel på nett og identitetstyveri hvert eneste år, og som mange kanskje også vet så kan konsekvensene av dette være alvorlige.

At en annen person bruker dine opplysninger for egen vinnings skyld, gjennom f.eks. å bruke penger som står i ditt navn eller gjennomføre ulovlige handlinger i ditt navn, vil naturligvis føre til en stor belastning for deg ettersom du i ettertid må rydde opp i dette. Vi bruker stadig mer tid og penger online, og både når du shopper og bruker nettbanken din er du nødt til å være ekstra på vakt. I denne artikkelen ser vi litt nærmere på hvordan du kan gjøre deg mindre attraktiv og til et ikke fullt så lett bytte for uvedkommende.

1. Bruk det riktige kortet

I utgangspunktet er det slik at kredittkortet tilbyr bedre beskyttelse for konsumenten enn det vanlige bankkortet. Bruk av kredittkort er regulert gjennom Finansavtaleloven og du er derfor sikret både ved svindel og andre uheldige omstendigheter. Selv om kortet naturligvis kan misbrukes som alle andre kort, så er pengene dine i hvert fall trygg og det vil være opptil banken å gjennomføre rettslige skritt for å få dekket eventuelle tap.

2. Beskytt tallene dine

Vi er omgitt av både passord, kontonummere og pin-koder i dagens samfunn, og gjør du ditt ytterste for å beskytte disse tallene og øvrig personlig og sensitiv informasjon, gjør du det vanskeligere å bli utsatt for svindel. Husk på å bestandig logge ut av nettbanken og andre sider hvor du har vært innlogget og gjennomført transaksjoner – også når du bruker din personlige datamaskin hjemme i stuen. Sørg også for at datamaskinen heller aldri får muligheten til å huske dine brukernavn og passord, slik at du ved et tyveri av den ikke blir frastjålet enda mer. Tenk så behagelig det ville vært for en svindler og bare åpne opp din PC og deretter finne ut at du har bedt maskinen om å huske alle dine brukernavn og passord!

Som sagt er vi omgitt av brukernavn og passord og har behov for dem til å gjøre det aller meste. Dette gjør det ekstra fristende til å bruke de eksakt samme til flere forskjellige sider, men som du sikkert skjønner så kan det være farlig å gjøre nettopp dette. Finn forskjellige vanskelige passord til ulike viktige tjenester, og bruk små og store bokstaver samt tall og symboler. Husk også på å forandre dem med jevne mellomrom. Alt dette er det litt arbeid med, men det er bedre å være på den sikre siden.

3. Ta vare på kvitteringene når du handler på nett

Nordmenn er ikke bestandig de flinkeste i klassen til å ta vare på kvitteringene sine eller ha en god oversikt når de handler på nett, og uten at du vet det kan det derfor bli gjennomført flere kjøp med dine kort uten at du legger merke til det. Det trenger ikke bestandig å dreie seg om de store beløpene, men det vil uansett være til stor irritasjon i tilegg til et rent økonomisk tap.

Det du kan gjøre er å holde kontroll over din pengebruk når du beveger deg på nett, og det innebærer å du har en oversikt over enhver transaksjon du gjør online slik at du kan samkjøre dem med kontoutskriftene dine og regningene du får fra kredittkortselskapet ditt. Et enkelt screenshot, en pdf eller en kvittering pr. mail holder i massevis og vil kunne hjelpe deg ved å oppdage et identitetstyveri tidlig. Hvis du oppdager slike uregelmessigheter skal du varsle banken og øvrige instanser umiddelbart.

4. Vis varsomhet i sosiale medier

Selv om du har muligheten til å legge inn informasjon i en profil i sosiale medier betyr ikke det at du nødvendigvis er nødt til å gjøre det. Å legge inn slik informasjon kan sette dine andre transaksjoner i fare, og husk at all informasjon du legger ut på nett kan stjeles. Prøv å unngå å legge ut din fullstendige fødselsdato på nettverkssider som Facebook – hvis det er de hyggelige ‘gratulerer med dagen’-meldingene du er ute etter, og som kommer fra folk du såvidt husker, så holder det vel å legge ut dag og måned? Vær også oppmerksom på at mange bruker sin fødselsdato som passord for nettbank og lignende, og ved å nevne det skjønner du sikker hvor vi vil med posting av slik informasjon.

Informasjon om deg finner tyvene raskt tak i – ikke gjør det enklere enn det behøver å være for dem.