30-årene i et menneskes liv er ofte kjennetegnet av store forandringer i livet og hverdagen, og har kan vi snakke om alt fra giftemål til foreldrerollen og naturligvis også karrierevalg. Også mens man er i 40-årene er det mange smarte økonomiske grep man kan ta, og disse ser vi på her.

I denne teksten får du noen gode og velmenende råd om hvordan du kan på best mulig vis kan feire dine 4 tiår på planeten med et best mulig økonomisk fundament!

1. Skaff deg en meget solid buffer

Å ha en dugelig bufferkonto, eller en konto med nødpenger, er alfa og omega – uansett hvor gammel man er. Når du har kommet i førtiårene burde dette absolutt være på plass slik at du slipper å lene deg på kredittkort og andre lån hvis en uventet kostnad skulle ramle inn. Vær bestandig forsiktig med å ta opp ny gjeld og tenk at du bør ha en buffer på størrelsen med 6 månedslønner liggende i bakhånd. På denne måten vil du kunne tåle de aller fleste uforutsette utgiftene som måtte komme, og vil også ha penger å tære på hvis du skulle miste jobben. Manglende sparing og gjeld går hånd i hånd – husk det.

40 åringer

2. Vær nøye med dine forsikringer

Det er en tendens til at vi ikke tenker så nøye over forsikringene våre når vi egentlig burde gjøre det motsatte. Man kan forsikre seg mot det aller meste og det er viktig at man tar kontakt med enten en kunderådgiver i en bank eller i forsikringsselskapet og forhører seg om dette. Visste du for eksempel at det er langt mer sannsynlig at kvinner blir uføre enn menn? Dette kan man forsikre seg mot for en billig penge, og dermed sørge for at man ikke får svi økonomisk hvis dette skulle skje.

Det er som kjent adskillig bedre å være føre var!

3. Autotrekk på pensjonssparingen

Tiden er for alvor kommet for å spare til alderdommen hvis du ikke har gjort det så langt. Den beste måten å gjøre det på nå er rett og slett å sette et autotrekk på et bestemt beløp som går til pensjonssparing. På denne måten trenger du ikke å forholde deg spesielt til akkurat dette, og sparingen vi dessuten gå mye lettere. Begynner du sparingen din nå kan det være smart å ta en samtale med banken og finne den beste løsningen i samråd med dem og rett og slett sette et mål for hvordan du ønsker at pensjonisttilværelsen din skal være.

4. Ta et møte med en rådgiver

Noen foretrekker å ta hånd om sin økonomiske situasjon helt på egenhånd, mens andre, som nevnt i avsnittet ovenfor, vil kunne dra stor nytte av å snakke med en rådgiver. Her kan man for eksempel henvende seg til banken for å sette opp en time med kontaktpersonen, og dermed få hjelp til å få oversikten over den finansielle situasjonen man befinner seg i. En slik samtale kan hjelpe deg med å få oversikten over dine utgifter og hva det er viktig å ta tak i, samt det som ikke er fullt så viktig. På denne måten kan man i samråd med banken lage et budsjett for fremtiden og en plan for sparing.

5. Ha kontroll på kredittverdigheten din

Det er viktig å ha en god kredittverdighet ettersom dette vil ha innvirkning på om du får lån eller kreditt fra banken. En årlig sjekk kan være en god idé, og hvis du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker er det av ytterste viktighet at du fikser opp i dette så fort som overhodet mulig!

6. Lær deg skatt!

Skatt er noe mange sliter med å forstå, og det er i grunn ikke så rart ettersom det kan være nokså komplisert ved første øyekast. Klarer du imidlertid å lære deg basiskunnskap om skatt samt hvilke rettigheter du har i forbindelse med fradrag og liknende, kan du faktisk spare betydelige pengebeløp hvert år. Gjør du dette årlig, altså for eksempel å sjekke selvangivelsen grundig, vil du gevinstene kunne bli store.

7. Kjøp et hus

Har du ikke investert i bolig eller leilighet tidligere kan det være et smart trekk å gjøre det nå. Når man er i 40-årene er man ennå ung, og det å investere i et hus betyr det samme som å investere i egen økonomi, og dette gir i tillegg til økonomisk gevinst også en stabilitet som kan være etterlengtet.

8. Testament

Dette høres muligens litt morbid ut, men å skrive et testamente som du kan etterlate til dine barn vil bestandig være gunstig. Her bør man få hjelp av en advokat som er spesialist på dette feltet, og dette vil være en god investering både for deg og dine barn. I dagens samfunn hvor vi har mange familier hvor barna ikke bor sammen med begge foreldrene vil slike grep være ekstra viktig.

9. Lær deg å investere

Når du har kommet til de 40 har du kanskje muligheten til bruke litt penger til å investere i aksjer eller fond. Dette kan i tillegg til å være en morsom hobby også kaste av seg hvis du har lest deg litt opp på forhånd. Å spare penger i et fond vil være en adskillig bedre investering enn å ha absolutt alle pengene i banken, men som sagt kan det også her være greit å få hjelp av en rådgiver. Kanskje kan du ta et kurs som gir deg innsikt i dette, men uansett hva du gjør må du for all del vise måtehold og ikke sette økonomien over styr.

10. Betal ned gjeld

Å betale ned gjeld er noe du virkelig kan gå inn for å gjøre i dette tiåret, og etter hvert som tiden går vil du kunne kvitte deg med dyre lån og utgiftsposter. Man skal starte med de dyreste lånene først og ta de billigste tilslutt. Forbruksgjeld og kredittkort skal man kvitte seg med umiddelbart, og billån, huslån og studielån etter det. Målet med dette er at du kan nyte din tidlige alderdom med så lite gjeld som mulig, og dermed kunne forberede pensjonsalderen på en best mulig måte.