Alle trenger vi råd fra tid til annen og spesielt gjelder dette for unge mennesker som skal inn i økonomiens verden for alvor. Det er mange feller man kan gå i, men også mange ting man kan gjøre riktig på veien.

Som erfarne mennesker vet vi litt om hva unge mennesker sliter med når det kommer til personlig økonomi, og vi skal derfor prøve å dele av vår kunnskap slik at nettopp du kan unngå de vanligste feilene som våre yngste borgere fort kan gå i.

ung mann med sparebøsse

Vær tålmodig!

Eller for å bruke motsatt uttrykk: ikke være utålmodig. Kanskje kjører vennene dine flotte biler og drar på herlige ferieturer eller kjøper de beste billettene til fotballkampene, men sjansen er faktisk stor for at de samtidig graver seg godt ned i gjeldsfellen. En annen mulighet er at du koser seg med mamma og pappas penger – men uansett er det i slike tilfeller at du skal holde tungen rett i munnen og ikke dra på deg unødvendig gjeld.

Verden fungerer slik at vi må gjøre oss fortjent til den luksusen vi ønsker å unne oss, og det innebærer å betale våre regninger og spare våre kroner. Det aller vikigste et ungt menneske kan få fra en arbeidsgiver er ikke lønnsslippen, men erfaringen. Ta de mulighetene du får gjennom jobben din (hvis du har en) og hopp på kurs og videreutdanninger selv om du ikke blir direkte kompensert for dem. Erfaringer som dette vil komme godt med i fremtiden og du kan faktisk tjene litt penger på det etter hvert! Husk: hardt arbeid og sparsomhet er nøkkelen til suksess – det finnes ingen snarveier.

Spar til alderommen

Dette er et råd som garantert vil virke fjernt for de aller fleste unge personene i dag, men husk på at alderdommen kommer fortere enn man aner. Opprett en pensjonssparing (det trenger ikke være store beløpene) og la det rulle inn noen kroner der hver måned. Husk på at Nordsjøen én dag vil gå tom for olje, og da er det ikke sikkert at pensjonen vil bli like fet som den har vært.

Selv om du trekkes automatisk for pensjon via din lønnsslipp vil det være smart å spare ekstra på siden også – gjennom en privat avtale. Tenk på hvordan du vil ha det når du blir gammel så vil motivasjonen til denne sparingen komme av seg selv.

Mål for de neste 5-15 årene

Tenk deg at du har begynt å komme på fast grunn og at du nå har et system hvor regningene dine betales i tide. Nå er det på tide å begynne å spare, og det første du da må starte å tenke på er noen mål du kan strekke deg etter. Slike mål har gjerne et tidsperspektiv på 5-15 år, og da er det rett og slett snakk om følgende: hva kan du tenke deg på oppnå i løpet av de neste 5-15 årene?

Hvor i livet befinner du deg da? Vil du bli gift? Fortsette å utdanne deg? Starte ditt eget firma? Ta et friår og reise rundt i verden? Du har altså muligheten til å sette deg hvilke som helst mål, men for å realisere dine mål burde du sette av minst 5% av din inntekt og investere i fond eller i en høyrentekonto. Gjør du dette vil du ha muligheten til å gjennomføre alt det du hadde drømt om. Målene dine kan naturligvis også endres underveis, men husk hele tiden på å ha perspektivet inne. Kanskje kan du bruke pengene til å investere i din første bolig?

Lag deg en nødkonto

I alle våre artikler som omhandler økonomiske råd gjentar vi gjerne ett spesielt: lag deg en nødkonto med penger på som du kan vende deg til hvis du får store og uforutsette utgifter som du må håndtere. Slike utgifter vil alle oppleve flere ganger i livet og det er derfor ikke et spørsmål om ‘om’ men om ‘når’ disse dukker opp. Hva om du plutselig står uten arbeid eller at du er uheldig å skader bilen din? Kanskje får du store tannlegeutgifter? Poenget med kontoen er at man aldri vet når man kan få bruk for den, og derfor vil det være essensielt å ha en slik.

Eksperter strides om hvor stor en slik konto bør være, men hvis man ser for seg noe i størrelsesordenen 6 måneder med utgifter vil man nok være innenfor. Dette kan virke som en umulig oppgave for mange, men det er enkelt og greit bare å sette i gang å spare med èn gang. Ring banken og få et autotrekk fra kontoen din til en annen konto som du ikke har bankkort til, og før du vet ordet av det har du tusenvis av kroner stående der. Banken vil også kunne anbefale deg hvor stort beløp du burde trekke.

Ha kontroll på forbruket

Dette er et meget viktig punkt i ethvert ungt menneskes økonomiske liv: ha kontroll på pengeflyten og hva pengene går til. Det finnes mange sugerør der ute som går inn på kontoen din, og selv om det ikke dreier seg om så store beløp hver for seg kan det samlet sett virkelig ha en innvirkning. Det finnes en rekke betaling- og abonnementstjenester som f.eks. Spotify og Netflix som hver måned vil dra penger ut av kontoen din, og hvis du heller setter noen av disse pengene på en sparekonto vil du for skjønne hvor mye det er snakk om.

Ha uansett kontroll på hvor hovedmengden av pengene din går, og ikke sløs dem bort på verdiløse ting.

Prioriter regningene dine

Regningene og de faste utgiftene man har skal man bestandig prioritere å betale før man i det hele tatt så mye som tenker på forbruk. Har du billån eller huslån er det ytterst viktig at disse betales ettersom de er sikret i bil og hus. Gjør du ikke opp for deg risikerer du at banken tvangsselger dem.

Husk også at sløvhet ved betaling av regninger vil kunne ha en innvirkning på din kredittscore og dette er noe du absolutt vil unngå. Er du kronisk sent ute med å betale regningene dine anbefaler vi at du gjennom et helt år summerer forsinkelsesegebyr og andre ekstrakostnader som har påløpt som en følge av for sen betaling – du vil bli overrasket!

Ikke kjøp en splitter ny bil

Alle elsker vel lukten fra innsiden av en ny bil, og hvem elsker vel ikke friheten et slikt kjøp gir en? Denne friheten gir deg muligheten til å gå ut av døren og dra uansett hvor du måtte ønske – når du måtte ønske det. Uheldigvis er det slik at denne friheten langt i fra er gratis og det er naturligvis heller ikke biler. Å kjøpe en ny bil er for et ungt menneske dårlig butikk og det er flere årsaker til dette. Det første er naturligvis selve kostnaden på bilen, og her er det helt enkelt: biler er dyre! I tillegg har nye biler et stort verditap de første 2-3 årene, så det vil rett og slett lønne seg å kjøpe en litt eldre bil.

Kjøp heller en billig og solid førstegangsbil som det koster lite å forsikre. Husk på at forsikring, drivstoff og vedlikehold koster flesk. Har du muligheten til å klare deg uten bil er dette helt klart å anbefale.

Del bolig i studietiden

En av de smarteste måtene å spare penger på når man er ung er å dele bolig i studietiden. Selvsagt har det sine fordeler å bo alene, som f.eks. at man ikke har en romkamerat som roter eller har sene nachspiel, men fordelene med å dele disse boutgiftene er så store at det bare er å inngå kompromiss. Pengene man sparer kan man bruke til forberede tiden etter studiene, og du vil da ha en stor fordel foran dine venner. Her snakker vi om flere tusen kroner i måneden i innsparelser.