Èn ting er helt sikkert: det er ikke enkelt å være i 20-årene i dag og forholde seg til økonomi! Dagens unge mennesker er nødt til å bli bråmodne når det kommer til personlig finans, og her får du noen tips som kan være til hjelp på veien!

Innimellom studielån, kravet om å starte tidlig sparing for pensjonistalderen og kostbar inngang på boligmarkedet er de første lønnsslippene kjærkomne, men her er det liten rom for feilskjær.

20 år uten penger

1. Ignorer lønnen i starten

Det er faktisk slik at når du er klar for å begynne å jobbe så krever dette på en måte en ny livsstil, og dette kan koste litt penger. Kanskje trenger du nye klær, eller kanskje en ny bil? Det er også mulig at du må flytte på deg og dermed også vil ha behov for en bolig. Da kan det faktisk være smart å fortsette å leve som en fattig student også etter at du er ansatt i en ny jobb – i hvert fall til du har fått kontroll på dine nye utgifter.

2. Vurder å bo hjemme

Selv om dette er en løsning som ikke virker spesielt fristende for de aller fleste, så er man definitivt ikke alene hvis man velger å gjøre det på denne måten. Mange av de som er ferdig med utdannelsen flytter hjem til foreldrene – i hvert fall midlertidig – og dette kan faktisk føre til at man kan opparbeide seg en finansiell fleksibiliet man ellers ville ha slitt med. Ved å kunne bo mer eller mindre gratis hjemme over en kort periode kan man både legge seg opp litt penger, skape et budsjett for fremtiden og betale ned ekstra på studielånet eller annen gjeld hvis du har det.

Å kvitte seg med dyre lån først vil faktisk være den aller beste sparingen man gjør. Husk også at det å bo hjemme kan sørge for at du kan ta deg litt ekstra tid med å finne en bolig og dermed unngå å hoppe på det første og beste tilbudet du kommer over.

3. Ligg unna kredittkortet i starten

Et allment kjent faktum er at kredittkortgjeld vokser fortere enn ugress og med mindre man har gode økonomiske vaner er slike kort noe man bør ligge unna. I 20-årene hvor man er tidlig i etableringsfasen kan det være fristende å benytte seg av slike kort for å tilegne seg materielle goder, men husk at slike kort egentlig er et dyrt lån. Med mindre man klarer å betale ned før den rentefrie perioden er over bør man holde seg unna kredittkort, for hvis man ender opp med nedbetaling over tid påløper det høye renter.

De materielle godene du måtte ønske deg og eventuelt ha behov for er det best om du skaffer deg på den gode gamle måte; altså gjennom sparing.

4. Kvitt deg med gjelden

Som vi nevnte i forrige punkt så er gjeld bestandig noe man bør forsøke å unngå, men i enkelte tilfeller er det ikke til å unngå at man opparbeider seg det når man er i 20-årene. De økonomiske tidene kan være trange og da kan det være nødvendig å ta opp lån for å klare med uforutsette utgifter. Mange unge mennesker har også store studielån, men rentene og betingelsene på dette lånet er såpass gunstig at man ikke trenger å stresse unødvendig med det. Det er gjeld knyttet til forbruk gjennom for eksempel kredittkort og forbrukslån som man skal kvitte seg med først, og man bør jobbe ekstra hardt for å slette disse så fort som mulig.

Husk også på at om man havner i gjeldsknipen kan dette føre til utslag på din kredittscore, og dette er noe man for alt i verden vil unngå når man er ung.

5. Følg nedbetalingsplanen på studielånet

Vi har allerede sagt at studielånet er blant de gunstigste lånene man kan ha, og grunnen til dette er de lave rentene og de gode betingelsene som følger med det. Her er det bare å la lånet nedbetales etter planen og som sagt heller konsentrere seg om øvrig gjeld som har et høyere kostnadsnivå. Lånet kan naturligvis innfris hvis du skulle ha muligheten til det, for det er bestandig best å være lånefri!

6. Bygg opp en liten buffer

Vi stresser bestandig våre lesere med at de bør bygge opp en økonomisk buffer som de bør ha i bakhånd og som kan benyttes til uforutsette utgifter. Når man er i 20-årene er det som regel slik at disse utgiftene kommer meget ubeleilig og det kan dreie seg om alt fra bilreparasjoner til tannlegekostnader. Målet burde derfor være å ha penger tilsvarende opptil 6 måneder med utgifter på en bankkonto hvis man plutselig skulle miste jobben eller få en stor regning. Legg av penger jevnt og trutt og sørg for at du opparbeider deg en økonomisk trygghet som du vet du kan vende deg til hvis noe skulle dukke opp.

7. Husk forsikringer

Pass på at du har alle de forsikringene du har behov for, og her snakker vi om innboforsikring, bilforsikring, livsforsikring og eventuelt andre du måtte føle behov for. Man kan si at det er sure penger å betale hver måned, men det skal altså bare et lite uhell til for å sette hele økonomien din over styr. Har du ansvar for andre mennesker, som for eksempel barn, er det naturligvis ekstra viktig å være forsikret.

8. Sett deg langtidsmål

Å sette seg mål, uansett hvor store eller små de er, vil hjelpe deg med å bevege deg mot dem! Dreier det seg om å kjøpe et hus eller reise jorda rundt, vil det å ha et klart mål for dette kunne hjelpe deg betydelig. Hvis du tidlig starer med å spare opp penger til ett av disse målene vil du ha nådd frem før du vet ordet av det. Et godt mål kan for eksempel være å skaffe seg egenkapitalen på 15% som kreves for å kjøpe et hus. Koster boligen 1 million kroner må du spare 150.000 kroner – koster den 2 millioner må du spare 300.000 kroner. Det høres mye ut, men er du smart og følger våre råd på denne siden vil du være ved målet ditt heller før enn senere.

9. Spar til pensjonen

Pensjonsalderen er noe av det siste et ungt menneske i tjueårene vil tenke på, men faktum er at jo før du tenker på akkurat dette jo bedre vil det være for deg. Hvordan vil du egentlig ha det når du blir pensjonist? Omtrent like bra som når du er i arbeid kanskje? Da er det bare å begynne å spare privat med det samme du er kommet i arbeid, og du vil egentlig være overrasket over hvor lite det er snakk om i måneden.

10. Få hjelp fra banken din

Hvis du er usikker når det kommer til finanser og personlig økonomi har du alltid muligheten til å kontakte din person i banken. En slik kunderådgiver vil kunne hjelpe deg med det aller meste av det du måtte lure på og vil alltid kunne gi deg gode råd som du kan dra nytte av i fremtiden.