Det er en dårlig skjult sannhet at økonomi er en stor kilde til uenighet og krangel i et parforhold, og faktisk er det slik at økonomisk ‘utroskap’ nesten er like ødeleggende som seksuell utroskap.

Å spille med åpne kort i et partnerskap er utrolig viktig, for hvis man ikke gjør det kan det ende opp i en aldri så liten katastrofe. Vi lar i denne artikkelen noen tanker angående dette komme til overflaten slik at du og din partner kan se hvor ødeleggende hemmelighold i økonomien kan være for dere.

Utroskap – også i økonomien

Når du fleste av oss tenker på utroskap dreier tankene seg som regel om en fremmed parfymeduft på kroppen eller hemmelige meldinger som tikker inn på en mobiltelefon, men fakta er at det også foregår en helt annen utroskap i norske parforhold: den økonomiske utroskapen.

Om du lurer din partner stort, ved f.eks. å ha opparbeidet deg en stor kredittkortgjeld, eller om det er småbeløp det er snakk om, som ved å lyve om at du fikk de nye skoene til 75% avslag når du egentlig betalte full pris, så er det i bunn og grunn like ille. Å gå bak ryggen på hverandre på den måten er dårlig nytt for forholdet, for det er ikke bare pengene det handler om; det handler også om makt, frykt, fremtidige drømmer, personlige verdier og ikke minst tillit.

Kan skjules

Menn og kvinner har løyet til hverandre om penger omtrent siden bibelske tider, men i disse moderne tider har det faktisk blitt mye lettere å ha finansielle hemmeligheter for den du deler seng med. Nå kan man for eksempel få kredittkortregningen tilsent på e-post og sjekke kontoutskriften på nett – ja, faktisk er det mulig å ha et helt økonomisk liv på ‘si og så godt som usynlig for din kjære utvalgte.

I Norge har vi en blomstrende økonomi og svært mange har muligheten til å holde et høyt forbruk, noe som går greit så lenge lønnslippene er store og fete og karrieren går som et skudd. I de tidene hvor det er trangt kan imidlertid et høyt forbruk vanskelig forsvares, og i slike situasjoner kan enhver bortkastet krone bli kilden til en pengekrangel. Derfor velger mange å holde det hemmelig rett og slett for å beholde husfreden.

Noen ganger kan også slike hemmeligheter dukke opp som en følge av at den skyldige parten ønsker å beskytte økonomien til familien, og i slike tilfeller snakker vi ofte om de som har ektefeller som spiller bort store beløp eller har et høyt forbruk forøvrig. Mange velger da å gjemme bort penger til seg selv og sikre at de har nok til å få hjulene til å gå rundt.

Uansett hva motivet for å bedrive slik økonomisk utroskap er så vil det alltid være en kilde til problemer og konflikter, og hvis man er viklet inn i et nett av pengeløgner må man kunne forstå at partneren alltid vil føle seg sveket.

Vær ærlig

Det beste for å unngå problemer som dette er å våre helt åpen når det kommer til personlig økonomi, og hvis du fra starten av forholdet ønsker å ha ditt eget økonomiske liv er det bedre at du står frem med det umiddelbart. Da vil den andre parten hele tiden vite om dine ønsker og heller kunne ta stilling til det allerede i starten. Man kan da ha helt separate kontoer og ha sine egne pensjonssparinger, og heller ha én felles konto som dekker fellesutgiftene.

Det er alltid en gunstig å ha penger stående på konto og i tilfelle samlivsbrudd vil dette bestandig være en sikkerhet. Det er enkelt og greit bare å være åpen om at du legger til side penger, men ikke gjør det på en slik måte at den andre parten må ta størstedelen av de finansielle utgiftene i hjemmet.

Lag kjøreregler

Lag dere felles kjøreregler for hvordan dere vil ha det sammen rent økonomisk sett. Hvis dere setter opp grenser for hvor mye dere kan bruke og hvor mye hver av dere skal bidra med til felleskontoen så har dere et godt utgangspunkt for et sunt økonomisk samliv. Prøv å sette opp et budsjett slik at dere har kontroll på utgiftene og inntektene for på den måten å få en gjennomsiktig økonomi. Ta dere gjerne en tur i banken og få hjelp av en kundebehandler som kan lage en grei avtale dere i mellom.

Det kan også være greit å ha en skriftlig deal, selv om dette kan virke litt militant, men det er i alle fall bedre enn alternativene – krangel, uenigheter og soving på sofaen!