Det er mange forbrukere der ute som tenker på å bytte bank og det kan være mange årsaker til dette. Kanskje føler man at man har for dårlige vilkår i banken man har nå, eller kanskje er det slik at man har en kundebehandler det er vanskelig å få tak i. Uansett hva problemet er så får du her en enkel gjennomgang av hvordan du gjennomfører et bytte av bank, samt hvorfor det kan lønne seg.

Å bytte bank er enklere enn man tror og hvis man gjør de rette trekkene og finner den rette banken kan man faktisk også spare betydelige beløp hver år.

Identifiser årsaken

Som vi nevnte i innledningen kan årsakene til et bankbytte være mange, men som oftest er de av økonomisk art. Noen ønsker å bytte bank av den enkle grunn at de ønsker en bedre kundeservice, eller at de har fått en anbefaling fra en slektning eller en venn. Hvis dette er tilfellet kan det faktisk være greit å nevne dette når man kontakter den nye banken ettersom man allerede da har etablert en positiv relasjon med den nye kundebehandleren.

Er man misfornøyd med de betingelsene man har i banken, gjennom for eksempel for høye lånerenter, må man gå aktivt ut på markedet og undersøke og sammenligne alternativer. På Finansportalen.no har de en slik tjeneste som kan hjelpe deg et godt stykke på veien.

Press din egen bank

Hvis det er betingelsene dine du er misfornøyd med bør du i første omgang gå på din egen bank og sette press på dem. Er det noen muligheter for at du kan få bedre betingelser enn de du har nå? Forklar hva du er misfornøyd med og si at du vurderer å bytte bank. Husk at banken vil tape penger på å miste deg som kunde. Hvis dette ikke fører frem og banken ikke ønsker å gi deg f.eks. lavere rente på ditt boliglån, er det på tide å begynne forberedelsene til et bankbytte.

Sammenlign alternativene

Få på det rene hvilke betingelser du har og noter dem ned. Dette finner du ofte i nettbanken eller i de papirene du har fått fra banken. Det er nå på tide å sammenligne dine nåværende betingelser med det du kan forvente deg å få i andre banker, og som sagt kan du ved å bruke bankbarometeret hos Finansportalen som et hjelpemiddel. Sjekk ut og sammenlign alle de banktjenestene du er interessert i, og et minimum er naturligvis at det ikke kan være noe dårligere betingelser enn det du har i dag. Tjenstene det som regel er snakk om er lån, innskudd og dagligbanktjenester.

Finner du ut at en bank gir deg bedre betingelser enn det du har i dag, kan du faktisk vurdere å gå tilbake til din eksisterende bank og vise dem tilbudet og be dem justere f.eks. rentene. Tenk at du på et lån på 2 millioner kroner med en rente som er kun 0,5% lavere vil spare 10.000 kroner årlig!

Kontakt din nye bank

Når du først har bestemt deg for å bytte bank og du har funnet en bank som er aktuell for deg, må du naturligvis ta kontakt med denne. Det er da bare å si at du ønsker å bli kunde hos dem, og deretter er det bare for dem å opprette de kontoer og avtaler om betalingstjenester som du måtte ha behov for. Er du usikker på dette vil du få hjelp av den nye banken din til dette. Dette kan du også gjøre selv over nett på bankens hjemmesider, men mange foretrekker å møte sin nye kundebehandler ansikt til ansikt slik at de får en personlig relasjon tidlig i kundeforholdet. Her må du også være tidlig ute hvis det er snakk om å flytte lånet ditt over til den nye banken.

Overføring av lån

Hvis du har et lån som du ønsker å flytte må dette naturligvis være avgjort på forhånd, som vi nevnte for ovenfor. Som regel er dette årsaken til at man velger å gjennomføre et bankbytte, så før man i det hele tatt begynner å overføre penger og stenge kontoer i den gamle banken er det viktig at dette er på plass og at du får du vilkårene du har vært ute etter. Nytt lån innebærer naturligvis dokumentasjon og kanskje en ny verditakst på boligen, avhengig av hvor gammel den foreliggende taksten er.

Overføring av penger

Når alt av dine nye kontoer er oppe og går kontakter du din gamle bank og ber dem overføre dine innestående beløp til din nye bank. Deretter ber du dem også stenge dine kontoer, men dette bør du vente litt med hvis du har betalingskort knyttet til noen av dine gamle kontoer. Det er kjedelig å få penger på din nye konto uten å være i stand til å bruke dem før du får ditt nye bankkort.

Avtaler

Hvis du inngår en nettbankavtale med banken din, vil faktisk efakturaer som du hadde registrert i din gamle bank normalt sett overføres til din nye nettbank helt automatisk. Faste betalingsoppdrag som avtalegiroer er du nødt til å registrere på nytt i nettbanken på din nye bank. Du kan naturligvis også be din nye bankkontakt om hjelp.

La banken gjøre jobben

Hvis du synes det er for mye styr eller finner det vanskelig å gjøre alt dette arbeidet selv er det selvsagt fullt mulig å be din nye bank om hjelp til dette. De vil da kontakte din gamle bank og sørge for at pengene overføres til de nye kontoene dine og at de gamle avsluttes. Det eneste du trenger å gjøre er å signere noen papirer og deretter ikke tenke noe mer over det utover å sette deg inn i en ny nettbank og pin-kode!

Denne artikkelen er bare en av våre mange forbrukertips som vil gjøre hverdagen enklere for deg!