Økonomisk redningsplan

Sliter du økonomisk for tiden? Å klatre tilbake fra den finansielle bunnen er aldri enkelt, men i enden av turen ligger det økonomisk frihet – og den er verdt strevet!

I vår artikkel får du her noen steg som kan gi deg tilbake full finansiell frihet – en renspikket økonomisk redningsplan!

1. Identifiser dine store mål

Å fokusere på et mål vil være veldig nyttig for deg i en fase som denne. Har du en drøm om et eller annet som du ønsker å gjennomføre når du har kommet deg opp av den økonomiske sumpen? Kanskje er det en spesiell leilighet du ønsker å kjøpe? Kanskje vil du unne deg en skikkelig ferie? Uansett hva det er, så vil et slikt mål hjelpe deg med å jobbe for å komme deg akkurat dit du ønsker og hele tiden holde deg motivert. Skriv gjerne dine mål ned og heng dem på kjøleskapet eller inni matskapet slik at du ofte blir minnet på om dem.

2. Vær selvransakende

En stor del av jobben handler om å være selvransaksende og selvkritisk. Hva var det som førte deg inn i de økonomiske problemene? Har problemer med å forholde deg til penger og bruker mer enn det du egentlig har råd til? Er det misbruk av kredittkort som har satt deg i en vanskelig situasjon? Hvis du er bevisst på hva det er som har satt deg i den posisjonen du befinner deg i nå, vil det være enklere for deg å bevege seg bort fra disse uvanene før de setter det i knipe igjen.

3. Betal gjelden

Hvis du har havnet i uføret og sliter med gjeld som du ikke klarer å betale bør du få hjelp til dette snarest. Det er viktig at du ikke får betalingsanmerkninger og inkassosaker på deg ettersom dette vil slå uheldig ut på din kredittverdighet. Hvis du kontakter dine kreditorer før det kommer så langt vil det som regel være en mulighet for å finne en løsning i fellesskap. Det kan også være fornuftig å kontakte banken og en rådgiver for å få assistanse.

Økonomisk redningsplan

4. Ligg unna svindler

Hvis du får tilbud om raske penger eller tilbud som virker for god til å være sanne, så er det sannsynligvis nettopp det de er. Husk på at det ikke finnes noen snarveier når det kommer til penger, og det handler hele tiden om å bruke fornuften og å være tålmodig. Det finnes nok av lyssky typer og forretninger som vil gjøre alt for å utnytte mennesker som er i en sårbar økonomisk situasjon, og det er derfor viktig at du holder deg langt unna disse.

5. Skaff deg hjelp

Vi har allerede vært inne på det, men vi understreker allikevel viktigheten av dette. Å komme i økonomiske problemer er en meget tungt byrde å bære alene, og hvis du kontakter din rådgiver i banken kan denne hjelpe deg enormt. Her vil du få en nøktern analyse og samtidig finne en måte å løse problemet ditt på, og det å få hjelp til å lage en slik plan vil være nærmest uvurderlig. Har du venner eller familie som har kunnskap om dette eller som du setter din lit til kan du også hente kjærkommen hjelp der. Har du problemer med overforbruk kan det å bruke familie og venner som støtte være veldig gunstig, og samtidig være en støtte for deg når dagene er tunge.

6. Ukentlig sjekk

Om du gjør det på egen hånd eller sammen med din partner, så er det å ta en liten ukentlig sjekk over økonomien en meget god idé. Her kan du se hvordan den siste uken har forløpt med tanke på forbruk og innkjøp, og på denne måten vil du lett identifisere eventuelle problemer før de pakker på seg som en snøball. Gjør det gjerne til en hyggelig stund over en liten snack eller litt god drikke.

7. Visualisering av dine mål

Vi snakket om de store målene i det første punktet av redningsplanen, og vi må trekke frem disse målene igjen. Visualiser dine drømmer med å lage deg en liten bok eller en plakat hvor du har bilder av dine mål. Finn et bilde av drømmehuset eller feriemålet du ønsker å dra til og kikk på det når humøret ikke er helt på topp. Husk at dine mål vil kunne motivere deg til å gjøre ditt aller beste for å nå dem.

8. Unn deg belønning underveis

Hvis det økonomiske redningsprogrammet ditt med påfølgende budsjett blir for stramt og uten rom for kos og hygge, vil det fort oppleves som restriktivt. Ha rom for belønning for eksempel én gang i måneden hvor du kjøper deg en flaske vin eller spiser en middag ute – det vil gjøre veien videre adskillig lettere.

9. Hold deg på sporet!

Det siste tipset du får er at du rett og slett er nødt til å holde deg på sporet og utvise disiplin. I tillegg til å sjekke målene dine og foreta ukentlige sjekker bør du ta deg tid til å reevaluere hele planen din på jevnlig basis, kanskje så ofte som en gang pr. kvartal. Hvis noen uvaner har dukket opp underveis eller om du trenger å gjøre noen dramatiske endringer i planen din, kan du gjøre det da. Dette er også en fin måte å holde de nærmerste rundt deg som også er berørt av din økonomiske situasjon informerte om hvordan ståa er.