Lag din egen blogg i dag – her får du tipsene!

Du kom kanskje hit fra vår side som handler om å jobbe hjemmefra, eller kanskje du fant oss via andre kilder? Uansett skal du være velkommen hit!

Det opprettes tusenvis av blogger i Norge hvert eneste år, men dessverre er det mange av dem som dør helt i startfasen. Vet du egentlig hva som kreves for å lage en god blogg, og hva som skal til for at du skal lykkes? Vi skal her gi deg noen gode råd om hvordan du skal få din blogg til å bli så god som overhodet mulig, men én ting må du forberede deg på: mye arbeid er i vente, men hvis dette er noe du brenner for har du ingenting å uroe deg for!


one350

Tipsene du finner på denne siden:
* Vær tålmodig
* Skriv om noe du brenner for
* Tenk fremover
* Velg rett domenenavn og hostingtjeneste
* Profesjonelt design
* Søkemotorer
* Content is King
* Publiseringsfrekvens
* Sosiale medier
* Kommunikasjon med leserne
* Markedsføring
* Ha tykk hud
* Å tjene penger
* Hold trykket oppe
* Nyt livet


Først av alt: vær tålmodig!

blogg-tålmodigMange bloggere har totalt urealistiske idéer om hva som kreves for å lage en suksessrik blogg, og kanskje har du sett en blogg du liker og tenkt ‘det kan jeg også klare!’. Og det er riktig, du kan det, men du må forstå at det kreves mye arbeid å utvikle en blogg til det punktet hvor den oppnår suksess og du kanskje kan tjene penger på den.

Det kan ta mange månedere med oppdateringer flere ganger i uken før du får noen tilbakemelding eller opplever at du får besøk, og garantert enda lenger før du vil kunne leve av den! Ikke gå rundt i den villfarelsen og tro at bloggen din vil bli en ‘hit’ umuddelbart. Du vil oppleve å bruke timesvis på å skrive en artikkel uten at den får noen besøk, kommentarer og delinger. Dette kommer til å være tilfellet helt til du har etablert deg og fått en viss andel faste lesere.

Hvis du er villig til å jobbe hardt og klarer å holde ut og være tålmodig vil du til slutt kunne lykkes – det er det ingen tvil om.

Du må derfor være fullt og helt fokusert og tålmodig hvis du skal ha forhåpninger om at bloggen din skal bli en suksess. Med mindre du har et stort budsjett som lar deg ansette folk til å skrive for deg, vil du måtte se deg nødt til å ofre en god del av din fritid på å nå målet om en populær blogg. Vær forberedt på å måtte blogge når du i stedet for kunne tenkt deg å sett på TV, gått på kino eller vært sammen med venner.

Hvis du er villig til å jobbe hardt og klarer å holde ut og være tålmodig vil du til slutt kunne lykkes – det er det ingen tvil om. Selv om det er mye å lære når det kommer til blogging skal det også sies at det absolutt ikke er vanskelig, og liker du å skrive har du fått deg en hobby for livet – og hva er vel bedre enn å kunne tjene penger på hobbyen sin!

Skriv om noe du brenner for og som engasjerer deg!

Det er mange bloggere som går i fellen og velger et tema for skrivingen sin som de ikke har noen interesse for, men som de tror vil tjene dem mer penger. Dette er en stor feil. Du er nødt til å ha en lidenskap og et ekte engasjement om det du skriver om, og det bloggen din skal handle om. Hvis du lanserer en blogg som handler om noe du ikke bryr deg om vil du snart miste interessen og dermed slutte å oppdatere den.
blogg-lidenskap
Dette er spesielt aktuelt i de tilfellene hvor det er du selv som skriver innholdet til din blogg.

Tenk på alle de nettsidene og bloggene som du leser hver uke. Dette vil gi deg en indikasjon om hvilket tema du burde fokusere på. Hvis du er interessert i fotball og følger mye med på dette, så vil dette være et meget bra tema som vil gi deg stoff å skrive om i uoverskuelig fremtid. Elsker du å reise eller å fotografere så vil også dette være kjempefine emner å dele med verden. Mange liker å lage mat: ta bilder og del oppskriftene dine. Andre foretrekker å lese om interiør og har stor kunnskap om dette. Det finnes utrolig mye man kan skrive om, men du er nødt til å ha interessen for det.

Kort fortalt: følg lidenskapen din!

Tenk fremover

one350
Når du får en god idé er det fristende å kjøpe et domene, lansere bloggen og starte med publiseringen. Det kan dog lønne seg å være litt tålmodig før man hopper på den første og beste idéen. Du vil ha bedre sjanser til å lykkes hvis du har tatt deg jobben med å gjøre litt research på forhånd.

Tenk litt på disse tingene:
* Hvem er det du konkurrerer mot?
* Hvordan tjener konkurrentene dine penger?
* Hvordan skal din blogg tjene penger?
* Hvor lang tid vil det kunne ta før du starter å få inntekter?
* Hva skal du gjøre for å få bloggen din til å skille seg ut?
* Hvilke problemer ser du for deg at du vil møte på etter at den er lansert?

Tenk på dette før du bestemmer deg slik at du ikke støter på noen uventede problemer.

Velg et supert domenenavn!

Det kan være vanskelig å finne et skikkelig domenenavn, men det er uansett viktig når det kommer til markedsføring av bloggen din. Dot.com er veldig populært og mye brukt, men hvis du finner et godt navn med en annen endelse så kan det være verdt å bruke det. Skal du ha en .no side er du nødt til å ha et organisasjonsnummer.

Navnet må klinge godt og prøv å unngå bindestreker og andre spesialtegn som er med på å vanskeliggjøre skrivingen av det.

Velg en god hosting-tjeneste

Det er viktig at du har bloggen liggene hos en hostingtjeneste som er trygg, til å stole på og som raskt kan hjelpe deg hvis du skulle lure på noe. En hostingtjeneste er der du har domenet ditt liggende.

Vi anbefaler å bruke One.com ettersom du der blant annet får en hurtiginstallasjon av WordPress. WordPress er en publiseringsplattform som er veldig enkel å bruke og som lar deg velge mellom tusenvis av forskjellige design som ser bra ut.

Prisene hos dem er veldig gode og kundeservice er ypperlig.

En annen norsk aktør som er mye brukt er Cliche.

Bruk et profesjonelt design

profesjonelt-design
Uansett hva du måtte mene om det så vil dine besøkende bedømme siden bare i løpet av noen sekunder etter at den er lastet inn. Husk at du kun får én mulighet til å gi et godt førsteinntrykk, og det er nettopp derfor det er så viktig å bruke et profesjonelt bloggdesign – og som sagt gjør du dette enkelt via WordPress. I dag er det veldig essensielt at du bruker et responsivt design, og det vil si et design som også er tilpasset mobile plattformer som mobiltelefoner og nettbrett. Bruk et design som ikke har for mange fiksfakserier og ikke kludre det til med for mange banners og annonser – i hvert fall ikke i starten. Ditt første mål er å kapre lesere og deretter kommer spørsmålet om å tjene penger.

Husk at design også må være tilpasset mobil og nettbrett.

På en blogg er det et par ting som er viktig å ha med: en søkemulighet, en meny som viser en liste over dine siste innlegg og et arkiv med en oversikt over de siste månedene. Dette vil gjøre det lettere for leseren å navigere på siden.

Tenk på søkemotorene

I all hovedsak kommer du til å få besøk fra søkemotorer som Google og Kvasir. Det er derfor viktig at du gjør bloggen din søkemotorvennlig. Bruker du for eksempel WordPress som plattform anbefaler vi bruk av et plugin som heter All In One SEO. Det er enkelt å installere og lar deg tilpasse hvert innlegg til søkemotorene.

Å lage en sitemap på bloggen er også med på å indeksere innleggene dine i søkemotorene.

Content is King!

Dette slagordet er en gjenganger uansett hvem du spør om råd når det gjelder å skrive for nett. Content is King betyr rett og slett at innholdet ditt er det aller viktigste med hele bloggen. Innholdet på en blogg er et være eller ikke være for siden, og hvis du vil utvikle en vellykket blogg må du fokusere på å publisere innhold på jevnlig basis som holder høy kvalitet. Dette er noe du må øve deg på og som du vil bli bedre og bedre til jo mer du skriver.

content-king

* Bruk tid på å utvikle dine skriveferdigheter.

* Bruk tid på å korrekturlese artiklene dine slik at du unngår grammatiske feil og stavefeil – det merkes godt!

* Vær ærlig når du skriver og kom frem med din hjertens mening om emner du har sterke følelser for.

* Vær original – ikke prøv å imitere eller herme etter noen andre for å fremstå som én du ikke er

* Lær fra de beste – følg med på andre blogger og se hva de gjør bra og prøv å implementere det i din egen måte å skrive på.

Nøkkelen er å gi noe av verdi til leserne og dette kan være omtaler, nyheter, videoer og mye annet. Hvis du kan hjelpe leserne dine på en eller annen måte vil de bli takknemlige for det og til og med abonnere på dine fremtidige artikler.

Vær nøye med å opprettholde en høy standard på bloggen din – hvis et innlegg ikke er klart lar du være å publisere det. Det er bestandig bedre å komme tilbake til en artikkel dagen etterpå og jobbe med den med friske tanker i hodet.

Prøv også å varier innholdet en del. Skriv både såkalte linkbait-artikler og dybdeartikler ettersom disse vil kunne bli delt av dine besøkende, og kanskje til og med få linker fra andre blogger. Dette vil føre til at de vil ranke høyere i søkemotorene og skaffe mer trafikk til bloggen din.

Publiser med jevne mellomrom

Etter hvert vil dine lesere bli vant med frekvensen du publiserer innlegg i, og det er derfor veldig greit at du bestemmer deg for en frekvens og holder deg til denne. En vanlig feil som nybegynnere gjør er å publisere for mye i starten, for deretter å blir mer slapp når den første entusiasmebølgen har gitt seg. Å skrive to innlegg per dag er naturligvis krevende å gjøre over tid, og husk også at du må gjøre litt arbeid med å promotere bloggen din.

Hyppig posting kan i verste fall gå utover kvaliteten på det du publiserer, så det er helt greit å holde seg til for eksempel 3 innlegg i uken så lenge disse holder god kvalitet. Hvis du har mye på hjertet en periode kan du via WordPress sette innlegg til publisering når du måtte ønske. Du skriver innlegget og bestemmer en dato og et klokkeslett for når det skal legges ut. Dette kan være kjekt når du skal på reiser eller ferier.

Viktigst er det altså at leserne blir vant til din innleggsfrekvens slik at det blir en forutsigbarhet også for dem.

Sosiale medier

Etter søkemotorene vil sannsynligvis de sosiale mediene være din største trafikkilde. Det er derfor viktig at du gir leserne dine muligheten til å dele dine innlegg på sosiale medier som Facebook, Twitter og Google+.

sosiale-medier-blogg

Det kan ogå være kjekt å opprette en konto på disse tre tjenestene og for eksempel bruke et plugin som heter Social Networks Auto-Poster slik at alle dine innlegg automatisk postes på disse sosiale mediene.

Vær nøye med å ha linker til dine sosiale medieprofiler i en sidemeny slik at dine lesere kan følge deg. Det kan generere massevis av følgere og du vil da være i en posisjon hvor du kan skaffe deg mye ekstra trafikk til bloggen din.

Kommuniser med leserne

Blogging er ikke en enveisgate du kjører nedover! For å bli en suksessrik blogger er du nødt til å kommuniere med leserne, og vi råder deg til å hive deg med i kommentarfeltene på bloggen, delta i de sosiale mediene og naturligvis gjennom skrivingen.

Dette vil gi deg mer lojale lesere som vil kunne spre ryktet om bloggen din. Dessuten vil dette gjøre dem mer mottakelig for eventuelle produkter og tjenester du måtte finne på å promotere i fremtiden.

Markedsføring

Det er vel lite som er mer demotiverende enn å skrive høykvalitets artikler uke etter uke uten å se at leserskaren vokser. Realiteten er at et profesjonelt bloggdesign og en konstant flyt av godt innhold ikke vil garantere deg suksess. Bloggen din må markedsføres for at du skal få lesere.

Dette kan man gjøre på flere måter:
* Kommuniser med andre bloggere.
* Få gjesteskribenter til å skrive et innlegg som du kan poste på siden din, eller omvendt
* Kommenter på blogger og forum som har et relatert innhold.
* Vær aktiv på sosiale medier.
* Arranger konkurranser.

Når du er aktiv på sosiale medier og kommenterer på blogger og forumer må du ikke gjøre feilen å promotere din egen blogg. Hvis ikke kommentarene dine rett og slett blir merket som spam, så vil de sannsynligvis bli ignorert. Du vil sette deg selv i et bedre lys vil du deltar i diskusjonen på en saklig måte fremfor å spamme. Folk vil derfor ønske å besøke bloggen din for å finne ut om du kan bidra med noe annet originalt materiale.

Skaff deg tykk hud!

En blogg gir deg en mulighet til å dele ditt syn på verden. Hvis kommentarfeltet er åpent kan andre dele sitt syn med deg, og her kan det oppstå konflikter – det har du garantert sett i avisene i Norge hvor bloggere har måttet tåle til dels hard medfart.

For å utvikle en vellykket blogg er du nødt til raskt å utvikle tykk hud og ikke ta kritikken innover deg. Å utestenge de som er uenige med deg er en sikker måte å distansere deg fra leserne på. Det anbefales dog at du sletter hatefulle kommentarer, men at du forøvrig har en åpen kommentar-politikk som lar leserne dele også sitt syn på det du skriver. Husk også at religion og politikk ofte kan skape store bruduljer.

Å tjene penger

tjene-penger-nett
Ideelt sett burde du ha en plan for hvordan du skal tjene penger på bloggen din før den lanseres ettersom dette vil hjelpe deg med å sikte ut retningen du skal bevege deg i fremtiden. Affiliate-marketing kan være kjekt å starte med, men de ‘ordentlige’ strategiene bør implementeres når du har fått en leserbase. Når du har nok lesere vil du kunne være i en posisjon hvor du kan tjene penger på en annen måte, deriblant gjennom sponsede omtaler, betalte innlegg, ekstra innhold og mer til.

Du kan også selge bannerplass til annonsører som passer innenfor nisjen du skriver i. Vær forsiktig med å overlesse designet ditt med annonser ettersom dette kan drive leserne dine bort.

Ikke ta foten av gassen

Det finnes massevis av blogger hvor innehaveren har tatt foten av gasspedalen når den har nådd et visst nivå. Det kan være fristende å jobbe mindre på en blogg hvis den tjener penger på autopilot, men det kan samtidig var spikeren i kisten for fremtiden.

Du skal aldri ta dine lesere for gitt! Mange vellykkede blogger mister lesere når man lar være å fokusere på høykvalitets innhold, og hvis du ønsker at bloggen din skal fortsette å vokse må du være fokusert og sørge for at artiklene er nye og innovative.

Nyt livet!

glad-blogger
I en hektisk blogghverdag vil det sterke fokuset på å lykkes til enhver pris kunne ha en negativ effekt på bloggen din. Mange bloggere blir ‘utbrente’ av for mange arbeidstimer og manglende tid til å slappe av. Hvis bloggen din skal bli en suksess i det lange løp er du nødt til å ta deg tid til å nyte livet og oppleve litt fritid. For hardt arbeid vil forringe kvaliteten på det du legger ut, og du vil bli sliten og dermed miste lysten på å skrive – og da er prosjektet dødt.

Behold en sunn balanse mellom arbeid og moro. Tren, sov godt og hold deg frisk – og vær bevisst på å redusere arbeidsmengden hvis du føler deg stresset. Dette vil hjelpe deg å holde oppe entusiasmen for ditt bloggprosjekt og gjøre deg til en lykkeligere blogger!

Lykke til!